Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ratni zrakoplovi

Vojni zrakoplovi kategorije G – vojne jedrilice

Vojni zrakoplovi kategorije G poznatiji kao jedrilice pojavili su se i masovnije se našli u uporabi nakon Prvog svjetskog rata. Naime, Njemačkoj je Versajskim ugovorom zabranjeno graditi zrakoplove kategorije C s motornim pogonom. Lukavi Nijemci tada su se okrenuli kategoriji G.

Vojne jedrilice ili zrakoplovi kategorije G isključivo su namijenjeni za zračni prijevoz pješaštva koje nije obučeno i uvježbano za iskakanje padobranom. Isto tako ovi zrakoplovi pratili su padobransko pješaštvo u prijevozu težeg naoružanja, borbenih vozila i opreme.

Dakle, ove zrakoplove kategorije G u zrak su podizali zrakoplovi kategorije C (prijevozni) ili rjeđe kategorije B (bombarderi) i pomoću sajli teglili (vukli) ih do najpovoljnije 'sletne zone' (prizemljenje). Kako je uvijek vrlo teško pronaći idealnu zonu za prizemljenje (takve su čvrsto branjene od strane protivnika), a još je teže jednom prizemljenu jedrilicu natrag podići, zrakoplovi kategorije G građeni su od vrlo jeftinog materijala (platno i drvo).

Jednostavno, moglo bi se zaključiti: zrakoplovi vojne kategorije G zrakoplovi su za jednokratnu uporabu. Danas više ni jedna moderna vojska nema u svom sastavu zrakoplove kategorije G (osim možda nekakve inačice za obuku i trening). Zrakoplove kategorije G danas u potpunosti zamjenjuju zrakoplovi koji su se pojavili tijekom Korejskog rata, a to su zrakoplovi kategorije H koje će mnogi od vas lakše prepoznati ako ja to napišem – helikopteri.




Post je objavljen 30.04.2018. u 21:23 sati.