Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ratni zrakoplovi

Zrakoplovi kategorije X - letjelice budućnosti

Dok se poneki polako pribojavaju što bi sve mogle učiniti letjelice (zrakoplovi) kategorije Q (bezposadne MQ), prava prijetnja koja tjera strah u kosti su zapravo zrakoplovi kategorije X.

Naime, bezposadne letjelice budućnosti počele su se razvijati 2013., a već 2015. poletjeli su prvi primjerci (prototipovi) i na sreću cijelog čovječanstva odmah su projekti zamrznuti. Dakle, radi se o zrakoplovima, besposadnim letjelicama koje u potpunosti rabe 'stealth' tehnologiju.



Ove letjelice X kategorije razvijaju brzinu gotovo nevjerojatnih 1000 km/h, a taktički doseg (radijus djelovanja) im je oko 2400 km. Ove letjelice mogu 'nositi' više od dvije tone raznog naoružanja, a ono najopasnije je to što djeluju potpuno autonomno! (za razliku od zrakoplova Q kategorije ovdje ne postoji ljudski operator negdje iza pulta)

Dakle, letjelica X kategorije sama bira i identificira protivnika (cilj), sama bira taktiku (način) borbe i sama bira oružje kojim će napasti (odgovoriti). E, pa sad kod ovoga ni ja ne znam što bi se u stvari dogodilo da se neka od ovih letjelica 'otme' nadzoru i počne sama 'razmišljati'...

Naime, ovo je prvi korak prema strojevima koji 'razmišljaju', a dva primjerka takvih strojeva uspješno su sletjela i uzletjela na nosač zrakoplova, dakako, bez pomoći ljudskog operatora. Riječ je o letjelicama tipa X-47B koje su uspješno i 'dotočile' gorivo u zraku.

Amerikanci su odmah zaustavili daljnji razvoj i dva prototipa koji se ipak nalaze u službi malo 'korigirali' u autonomnosti, no, razvija se još jedan tip 'stealth dronova' nazvan Phantom Ray s još većom autonomnošću.


X zrakoplovi X-47B i Phantom Ray


Post je objavljen 21.04.2018. u 22:11 sati.