Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

Solarov opis anagrama i zagonetke

Hrvatski književni teoretičar i metodolog prof. dr. sc. Milivoj Solar godine je 2011. objavio „Književni leksikon“. Među natuknicama pronađoh i dvije vezane uz zagonetaštvo - anagram i zagonetku. Evo kako ih je opisao:

ANAGRAM (grč. „ana“ – obratno + „gramma“ – pisano slovo) - Vrsta je zagonetke (hrvatski se naziva „premetaljka“), a u književnosti se rabi i kao figura, omiljela u epohi baroka, kojoj se često pripisivalo neko dublje mistično ili alegorijsko značenje. Postupak su književnici često koristili u izboru sinonima: A. V. Rastevčić – Ante Starčević“.

ZAGONETKA (od gl. „gonetati“) – Jednostavan oblik koji se sastoji u postavljanju pitanja na takav način da se neposredno navode skrivene, neobične, ili s posebnog aspekta viđene osobine nekog predmeta, osobe ili pojave, pri čemu se očekuje jasana i nedvosmislen odgovor. Struktura je zagonetke određena načinom na koji se postavlja pitanje, a njezino je podrijetlo u mitskom ispitivanju kod procesa inicijacije članova neke zajednice. Za razumijevanje i nanalizu zagonetki nužno je poznavati kontekst u kojem se one oblikuju“.

(Milivoj Solar „Književni leksikon“, Matica hrvatska, Zagreb, 2011., str. 17 i 510)

Enigmoznalac


Post je objavljen 16.04.2018. u 15:42 sati.