Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ggirry2

Marketing

Paulo Coelho: Aleph

Ne znam više, teško više Coelha naizvam piscem, književnikom, više filozofom, nekim tko priča o duhovnosti, religiji, pa čak i paranormalnom. Ali sve zamota u lijepu priču, nesporno. Dakle, lijepo mi je bilo čitati Aleph al je to sasvim van mojeg svjetonazora i poimanja Svijeta.
Ono što privlači pažnju su mudre i "mudre" izreke, stopljene s tekstom, koje tako mudro zvuče, tjeraju te da potvrdno kimaš glavom i slažeš se sa svojom mudrošću (wow, kak ome ovaj svjetski mačak pogađa ravno u dušu). A tako su na ivici šupljih fraza koje su isto tako sporadično posijane po knjizi.....

prva rečenica:
"O, ne! Zar opet novi ritual?"
poslednju sam rečenicu izgubio.

citati koji su me "pogodili":
"Mladi izlaze sa sveučilišta i ne uspijevaju se zaposliti. Stari odlaze u mirovinu bez novca za dostojan život. Odrasli nemaju vremena za snove - svakoga dana, između osam sati ujutro i pet poslijepodne, provedu u borbi kako bi uspjeli uzdržavati obitelj, platiti školovanje djece, suočavajući se s onime što svi poznajemo kao »okrutnu stvarnost. Svijet nikada nije bio tako podijeljen kao sada: vjerski ratovi, genocid, neobzirnost prema planetu Zemlji, ekonomske krize, depresija, siromaštvo. Svi žele trenutačne rezultate kako bi riješili barem neke od svjetskih ili svojih osobnih problema. Ali budućnost se čini sve crnjom, što joj se više približavamo."

"Već sam to doživio. Kada sam odbijao slijediti svoju sudbinu, u mojem se životu dogodilo nešto vrlo teško. I zbog toga sada ta velika strepnja: strah od tragedije. Tragedija je radikalna promjena u našim životima, uvijek vezana za isti princip: gubitak. Kada se nađemo pred velikim gubitkom, ne pomaže pokušati povratiti izgubljeno, bolje je iskoračiti u golem prostor koji se otvara i ispuniti ga nečim novim. Teoretski, svaki je gubitak za naše dobro; u praksi, to su trenutci u kojima preispitujemo postojanje Boga i pitamo se: zar sam ovo zaslužio? Gospodine, poštedi me tragedije i slijedit ću tvoje zapovijedi."

"Nijedan život nije potpun bez malog dodira ludosti."

"Tko želi vidjeti dugu, mora naučiti voljeti kišu."

"Troši svoju energiju i ostat ćeš zauvijek mlad." (aluzija na seks)

"To što ste pogrešno shvatili, samo pokazuje što je u vašoj glavi."

"Mržnja umara."

"Nikada ne možemo povrijediti dušu, jer nikada ne možemo povrijediti Boga."

" Sve što trebam u ovome trenutku je zagrljaj. Taj pokret star kao i samo čovječanstvo, koji znači puno više od pukog susreta tijela. Zagrljaj znači: ti me ne ugrožavaš, ne bojim se biti tako blizu tebe, mogu se opustiti, osjetiti se kao kod kuće, zaštićen sam i netko me razumije. Tradicija kaže da svaki put kada nekog iskreno zagrlimo, dobijemo još jedan dan života. Molim te, učini to sada za mene — molim je.
Naslanjam glavu na njezine grudi i ona me prima u naručje. Ponovno čujem kako brzo kuca njezino srce i osjećam da ne nosi grudnjak."

e hebiga Coelho, kud sad grudnjak odmah pored zagrljaj-mantre.....


"Ako nešto zaista tražimo, to također traži nas."

"Sanjare se ne može pokoriti"


Post je objavljen 12.04.2018. u 13:34 sati.