Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

BIJELA NEDJELJA ILI MALI USKRS, UJEDNO USKRS PO JULIJANSKOM KALENDARU

Sutra, osmi dan po Uskrsu, svetkujemo Mali Uskrs ili Bijelu nedjelju.

Zašto se zove Bijela nedjelja. U prvim stoljećima kad su se krstili odrasli tijekom vazmenog bdijenja u svetoj noći dobivali su bijele haljine. Nosili bi ih cijeli tjedan, vraćali bi ih na nedjelju nakon Uskrsa. Zato se ta nedjelja zove Bijela nedjelja. Negdje se zove i Mladi Uskrs.

U mnogim župama organizirat će se sutra i prva sveta pričest. Na svetim misama svake godine na Mali Uskrs čita se jedno od najljepših evanđelja koje govori o Uskrsu. To je odlomak iz Ivanova evanđelja u kojem se govori o ukazanju uskrslog Krista apostolima prvi i osmi dan. Prvi dan s njima nije bio Toma, a osmi dan bijaše.

Isusovi učenici su ostali razočarani, tužni i u strahu nakon Isusova mučenja, muke, razapinjanja na križ i ukopa. Izgubili su nadu i životne orijentire. Okupili su se u jednu prostoriju i zatvorili se kako ih ne bi pronašli oni koji su pogubili Isusa.

Dok su tako u zatvorenoj prostoriji sjedili i čekali, a ne znajući što čekaju, dođe Isus i stane među njih. Možemo pretpostaviti kako je porastao strah u toj već strahom ispunjenoj prostoriji. Isus ih pozdravlja pozdravom koji im je u tom trenutku možda najpotrebniji:

“Mir vama“

I odmah pokazuje svojim učenicima probodeni bok i ruke kao znak i potvrdu kako je uistinu On Onaj kojega su mučili, razapeli i pokopali. Učenici vidjevši njegove probodene ruke, noge i bok obradovaše se. To su im bili sigurni znakovi kako se ne varaju. Uskrsli Isus želi ih još više učvrstiti u miru zato ih ponovno pozdravi:

“Mir vama“

Ali sada doda još jednu novu misao, važnu poruku i zadatak za njih:

“Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas!“.

Isus zna da oni u sebi nemaju snage za tako veliku zadaću, znao je, obični su i slabi ljudi. Zato im reče:

“Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.”

Evanđelist Ivan ne navodi zašto Toma Blizanac nije bio s njima u toj prostoriji, nego nas samo izvješćuje kako nije bio među učenicima taj prvi dan. Kad im se pridružio oni su mu puni radosti brzo priopćili:

“Vidjeli smo Gospodina!” Međutim, Toma ne može prihvatiti njihove tvrdnje. Učinilo mu se to nemogućim, jer zna da je Isus razapet, proboden kopljem, umro na križu, skinut mrtav s križa i pokopan, stoga reče:

“Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst umjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati”.

Evanđelist Ivan izvještava kako je osmi dan s učenicima u toj istoj prostoriji bio i Toma. Navodi kako su bili zatvoreni, ali ništa ne kaže o strahu. Isus dođe i taj osmi dan. Ponovno stade među učenike i pozdravi ih njima već dobro znanim pozdravom:

“Mir vama!”

Posebnim riječima obrati se učeniku Tomi:

“Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran”. Toma nije ostao ravnodušan, ispovijedi snažno:

“Gospodin moj i Bog moj!” Isus mu reče, nama danas svima dobro znanu rečenicu:

“Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!”

Na žalost, ostala je izreka kako je “Toma sumnjivac“, ali treba ostati i misao kako je postao:

“čvrsti vjernik“.

Neka i nas ovo evanđelje učvrsti u vjeri u uskrslog Krista!
Ključne riječi Mali Uskrs Bijela nedjelja
(Kolumna prenesena iz VEČERNJEG LISTA)

Ovom nedjeljom se preklapa uskrsno vrijeme po gregorijanskom i julijanskom kalendaru.

Svima koji sutra slave USKRS želim sretno uz pozdrav:

HRISTOS VASKRSE - VAISTINU VASKRSE!

Post je objavljen 07.04.2018. u 15:00 sati.