Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

'Bravarska' Galerija

Lijep sunčan dan, prije neki dan obavih liječnički za produljenje dozvole, dobio befel da mogu voziti još pet godina, pa rekoh jutros supruzi:
-Draga, ajmo malo u Varaždin da tvoja 'barokna pluća' – supruga je rođena Varaždinka – udahnu malo 'smrdljivog' varaždinskog zraka.
Bolja polovica je, naravno, odmah pristala i nakon određenih priprema bila spremna za 'dugo' putovanje do susjednog grada udaljenog četrnaestak kilometara od Čakovca.

Ostavismo automobil na Banus placu kraj Varaždinskog placa i krenusmo u šetnju.

Ispred svih kafića, restorana i kavana postavljeni stolovi i stolci. Oni koje obasjava sunce, popunjeni do posljednjeg mjesta. Nije čudno. Nakon mnogobrojnih ružnih dana ovo blagdansko sunce istjeralo 'guštere' da malo zagriju svoje što stare što mlade kosti na aprilskom suncu.

Krenusmo svojom uobičajenom rutom. Prošli pokraj jedne od mnogih crkava u Varaždinu. Na ovoj je sunčani sat. Pogledam, pokazuje 9.30, a moj mobitel 10.30.
-Znači, zimsko računanje vremena je sunčano vrijeme, kažem supruzi.
-Kako znaš?, upita ona ne vidjevši da gledam u sat.
-Po sunčanom satu, njega ne mogu pomicati naprijed-natrag, a postavljen je davno kad tog hupa-cupa s vremenom nije bilo, odgovorih i izmamih osmjeh na licu moje drage.

Tako šetkajući stigosmo u ulicu Ivana Padovca koja iz centra vodi na trg Miljenka Stančića ispred ulaza u Stari grad. Prolazimo kraj zidane ograde. Na njoj skulpture od starog alata. Pomislih da to fotkam, no nije mi se dalo vaditi mobitel.
-A zašto to ne snimiš?, pita supruga.

Čim je ona to izgovorila meni padne na um da bi slike mogle poslužiti za jedan mali post kao prikaz jedne zanimljive ideje. Izvadih mobitel i evo rezultata mog fotografskog rada.

Prvi pogled na ulazna vrata otkriva zanimljivu ideju kako se može upotrijebiti stari alat kojeg više nitko ne koristi.

Naravno, kakva bi to bila 'bravarska' Galerija da nema prikladni cimer.

Da li je ovaj usamljeni lokot znak ljubavi? Ili pak ima veze sa ovim ključevima u kompoziciji? A možebitno simbolizira ljubav autora prema starim zanatima? Tko će ga znati.

Mogle bi tu naći mjesto – po starosti – i moje škare iz priče o škarama.

Na ovoj kompoziciji zaista ima svakakvog starog alata. Nema čega nema!

I da bude sve u stilu, graničnici za sanduke za cvijeće su također napravljeni od bravarskih elemenata.

Očigledno već dugo nismo bili u baroknom gradu jer, iako redovito prolazimo tom ulicom, ovu Galeriju Prikratki do sada nismo vidjeli. Pokušali smo ući, nažalost, bila je zatvorena. Možda jednom drugom prilikom.

I tako, uz Muzej Anđela o kojim sam već pisao, Varaždin je dobio i 'bravarsku' Galeriju.


Post je objavljen 02.04.2018. u 18:37 sati.