Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRIOPĆENJE IVE ANZULOVIĆ


PRAVILO PROFESIJE NALAŽE IME I PREZIME SUGOVORNIKA!

Objavljujem Priopćenje moje kolegice slobodne novinarke Ive Anzulović koje se odnosi na njeno nezadovoljstvo i poniženje koje je doživjela od Hrvatske Radiotelevizije kada u novinarskonm prilogu u kome je ona sugovornica, za emisiju Nedjeljom u 2 18. ožujka nije objavljeno njeno točno ime i prezime. Činjenica je da svaki sugovornik s kim novinar razgovara ima svoje ime i prezime i da prilog bude vjerodostojan, ime sugovornika mora biti objavljeno. To je novinarsko pravilo koje novinar nikada ne smije dovesti u pitanje. A ipak si novinarka HRT-a to dozvoljava, a pravo je pitanje- zašto si to dozvoljava i zašto to čini?

Činjenica je također da često novinari HRT-a sugovornike predstavljaju samo imenom i prezimenom bez akademske titule i time izbjegavaju gledateljima reči, a ispod fotografije lica sugovornika napisati, da je sugovornik vjerodostojan i stručan za područje teme o kojoj govori. Takav način rada provodi se na HRT-u niz godina. To je porazno za novinare.
Živimo u vremenu kada upravo novinar, u ovom slučaju HRT-a, čini propust neobjavljivanja istine, odnosno činjenice, vezano za sugovornika. Činjenica postaje irelevantna. Zar je to moguće? Kamo idemo u sustavu vrijednosti ako činjenica prestaje biti relevantna? Znanja i profesije sugovornika nikako ne mogu biti u području relativiziranja.
U informaciji o kojoj se radi propust je učinila, prema riječima novinarke Ive Anzulović, novinarka HRT-a Maja Sever. Činjenica je spomenuta je kolegica bila jedna od novinarki i jedna od urednica emisije "Hrvatska uživo" koju je HRT ukinuo sredinom rujna 2017. godine . Sjećam je da su urednice te emisije na HRT-u konferenciju za novinare o događaju ukidanja emisije održale tek treći dan. A onda su organizirale protestni skup pred zgradom hrvatskog Sabora.
Televizija je moćan medij. Novinar je moćan onoliko koliko je spreman s medijem dijeliti tu moć!

OBJAVLJUJEM PRIOPĆENJE SLOBODNE NOVINARKE IVE ANZULOVIĆ:







Post je objavljen 21.03.2018. u 23:31 sati.