Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROJEKAT "CRNA KNJIGA" TROŠENJA JAVNOG NOVCA

NEZAKONITO SE TROŠI NOVAC POREZNIH OBVEZNIKA!

Udruga poreznih obveznika Lipa pokrenula je projekt pod imenom 'Crna knjiga trošenja javnog novca' . Cilj projekta je prikupljanje i klasificiranje slučajeva netransparentnog, neracionalnog, neopravdanog, i nezakonitog trošenja novca poreznih obveznika . Davor Huić je predsjednik udruge.
Udruga je provela anketu koju je, prema informacijama iz udruge, popunilo više od 13.500 građana. Čak 99,3 posto ispitanih smatra da država troši previše. Kao najznačajnije primjere nepotrebnog trošenja građani su istakli broj političara, državne agencije i službene automobile.
Udruga Lipa kao i Europska komisija u svom izvještaju smatra da se u Hrvatskoj previše troši na javnu administraciju, a u mnogim područjima državnih izdataka efikasnost je mnogo niža nego u usporedivim državama.
Uz isplatu više novca nego što je propisano, poseban problem čine i ugovori o djelu. Kod isplata plaća i ugovora o djelu najviše prekršaja čine ministarstva i županije. Dok si županije dopuštaju isplatu većih plaća nego što je propisano, ministarstva imaju izraženiji problem kod ugovora o djelu.

RASTROŠNA MINISTARSTVA
Dva su primjera u ministarstvima koja nisu poštivala pravila trošenja novca. Tako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja po izvješću Državne revizije za 2016. isplaćivalo veću masu plaća nego što je bilo predviđeno. Rashodi za plaće za redovan rad planirani su u iznosu 41.115.835,00 kn, a rashodi za izvršitelje usluga na temelju ugovora o djelu su ostvareni u iznosu 922.487,00 kn. Navedeni rashodi iznose 2,2 % sredstava osiguranih za osnovne plaće s doprinosima zaposlenika Ministarstva u užem smislu te su veći od propisanog iznosa od 2,0 % ukupnog iznosa sredstava osiguranih za bruto plaće za redovan rad s doprinosima. Godine 2015. godine u istom je ministarstvu masa plaća iznosila gotovo 3,3% sredstava!

Ministarstvo demografije u 2016. imalo je rashode za naknade na temelju ugovora o djelu u iznosu od 1.844.258,00 kn. U 2016. isto je ministarstvo za osnovne plaće s doprinosima planiralo 34.559.510,00 kn, a ukupno isplaćene naknade na temelju ugovora o djelu činile su 5,3 % ukupnog iznosa sredstava osiguranih za osnovne plaće s doprinosima u tekućoj godini, što je značajno veće od propisanog iznosa!

HAZU NENAMJENSKI TROŠIO NOVAC
Državna revizija je u svom izvješću pokazala kako HAZU ima osjetno veći udio rashoda za zaposlene nego većina drugih institucija čije je poslovanje analizirano. HAZU financira državni proračun, ali prihodi HAZU-a u promatranom razdoblju su iznosili 50.999.586,00 kn i činili su 81,7 % ukupnih prihoda.
Rashodi za zaposlene su dominantni u ukupnim rashodima i čine 77,5 % ukupnih rashoda Akademije. Posebnu stavku čine i nagrade na koje je potrošeno 16.363.813,00 kn od čega se 3.369.203,00 kn ili 20,6 % odnosi na posebne nagrade.
Iako je sam iznos posebnih nagrada sam po sebi problematičan, isplate posebnih nagrada neusklađene su sa Zakonom. Posebne nagrade (funkcionalni dodaci) koje su isplaćivane bile su utvrđene Statutom Hazu, ali ne i zakonima. Posebne nagrade su također tijekom 2015. godine bile isplaćivane mjesečno za 44 akademika, ali i osam članova suradnika koji obnašaju funkcije voditelja znanstvenih jedinica Akademije. U poslovanju Akamedije Državna revizija je otkrila nenamjensko korištenje novčanih sredstava. Tako je HAZU ostvarila sredstva za projekte odabrane putem natječaja koje objavljuje Ministarstvo kulture za realizaciju Programa kulturnog razvitka za 2015. u iznosu 1.043.400,00 kn i Grad Zagreb za sufinanciranje aktivnosti Programa javnih potreba u kulturi za 2015. u iznosu 368.800,00 kn. Uvidom u izvještaje o korištenju sredstava u 2015., Državna revizija je utvrdila da Akademija zadržava 1,0 % (a do 2015. u visini 10,0 %) dodijeljenih sredstava iz Ministarstva kulture te 10,0 % od sredstava od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, na ime manipulativnih troškova na temelju odluke Uprave Akademije što predstavlja nenamjensko korištenje sredstava! Izvor udruga Lipa


USELJENO OKO 4500 STANOVA BEZ UGOVORA O NAJMU!

Državna revizija je pokazala šokantne podatke u svom izvješću koje se odnosi na Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, gdje se kaže da je već godinama u ovom uredu oko 4500 stambenih jedinica useljeno bez ugovora o najmu čiji korisnici ne plaćaju najamninu te zbog navedenog nisu evidentirana ni potraživanja u poslovnim knjigama! Radi se o korisnicima koji su u proteklom razdoblju (1996.-2011.) uselili i koriste stambenu jedinicu, kuću ili stan, bez zaključenog ugovora o najmu, a Ured nema podatke o dospjelosti i starosti potraživanja za prihode od najma stambenih jedinica. Dakle država niti ne zna koliko potražuje od korisnika niti je s njima potpisivala ugovore o najmu za 4500 stanova.
Revizija je pokazala da podaci u glavnoj knjizi nisu usklađeni s podacima evidentiranim u analitičkoj evidenciji naplate potraživanja, analitičkoj evidenciji građevinskih objekta u uporabi te analitičkoj evidenciji stambenih objekata u pripremi što znači da stanje imovine građevinskih objekata koncem 2015. nije realno iskazano jer stvarni popis objekata na terenu nije obavljen! Moguće da je brojka od 4500 stanova koji se koriste bez ugovora o najmu i veća!
http://www.revizija.hr/datastore/filestore/108/DRZAVNI_URED_ZA_OBNOVU_I_STAMBENO_ZBRINJAVANJE.pdf






Post je objavljen 12.03.2018. u 23:47 sati.