Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luonnotar2

Marketing

Vilnius



Idemo malo u Litvu prošetati glavnim gradom. Vilnius se prvi puta spominje u 14. stoljeću u pismu litvanskog vojvode Gedimina. Tako ćemo i mi početi šetnju od Gediminas kule. Nažalost nismo mogli gore jer su svi putovi bili zatvoreni: zbog radova i skliskog terena.



Zato su famozna '' Gate of dawn'' uvijek prohodna pa ćemo ući u središte grada.



Ako bih morala opisati Vilnius u 2 riječi, svakako bi dobio titulu: ''Grad crkvi''.



Ono što je još zanimljivije je to da su mnogobrojne crkve relativno blizu međusobno i većinu ih je moguće obići u kraćoj šetnji centrom. Također je lako uočiti da se u Vilniusu izmjenjuju razni stilovi arhitekture: gotika,renesansa, barok, neoklasicizam...



Glavna rimokatolička crkva u Litvi je katedrala sv. Stanislava i Vladislava koja se nalazi na trgu...



...a ono što ju također čini drugačijom je fizički odvojeni zvonik, koji se nalazi par metara dalje, što je pomalo netipično za sjevernije krajeve.



Ipak, meni najdraža fotografija predstavlja Crkvu sv. Ane koja se nalazi u sklopu crkve i samostana sv. Bernarda. Crkva sv. Ane, prema legendi, toliko je oduševila Napoleona da ju je htio prebaciti u Francusku :)



Idemo dalje u drugačijem tonu...do druge strane rijeke Vilnije gdje se smjestila Užupio republika...



Na samom ulasku uočavam ovu ljuljačku, neobično smještenu na sredini rijeke. Navodno je zanimljivo iskustvo kada je vodostaj niži i kada temperatura vode nije u konkurenciji s temperaturom zamrzivača, no zato ipak treba pričekati ljepše vrijeme...



Užupis se prevodi kao ''druga strana rijeke'', a okrug se proglasio samostalnom republikom 1. travnja 1997. te se taj dan slavi svake godine. Ukratko bi se moglo opisati kao boemska četvrt...



...čije su glavne preokupacije umjetnost i humor.



Na sjevernoj obali rijeke Neris nalazi se tzv. Šnipiškes, odnosno novi gradski centar. To je poslovna četvrt koju se lako prepoznaje po novim, modernim zgradama..



...ali ja ipak uvijek zastanem kraj onih starijih ;)



Što se tiče suvenira, oni najuporniji ostaju i po kiši i svakako preporučam kupnju na štandovima jer se može naći zanimljivih sitnica i dogovoriti oko cijene. Primjerice kvalitetan magnetić sam ovdje platila 1e, dok sam običnu razglednicu na kiosku (ne znajući kolika je cijena) platila 1,5e :O



Relativno blizu centra ima i dobar sopp centar u kojem se isplati kupovati hranu i ostale potrepštine za boravak tamo. Kod nas na automatu možete uzeti kavu, voće ili slatkiš, a u ovom centru možete naći i kontaktne leće:)



Vrijeme je za zasluženi odmor, pukom srećom išli smo provjeriti vrh sopp centra te našli odličan i povoljan kafić s idealnim pogledom na Vilnius:)





Post je objavljen 11.03.2018. u 10:08 sati.