Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Ratni brodovi

Ratni brodovi - uvod

Ratni brod (uključujući i podmornicu) je plovni objekt, kojim zapovijeda vojna osoba (časnik), cijela posada ratnog broda sastavljena je od vojnih osoba (časnika, dočasnika i mornara) koje podliježu vojnoj vojničkoj stezi, a na brodu se stalno vije pored državne i ratna zastava. Jednostavno zapisano: mora se razlikovati od civilnog broda i zorno pokazivati naoružanje koje je spreman uporabiti.


'Kraljica mora' Hrvatski mornari

Ratni brod izgrađen je i konstruiran za obavljanje vojnih zadaća, prvenstveno za borbena djelovanja (borbeni brodovi), ali i za druge vojne neborbene potrebe (pomoćni brodovi i specijalni brodovi). Ratni brod uobičajeno je izgrađen na potpuno drugačiji način od trgovačkih i putničkih brodova.

Dakle, prije svega, ratni brod je naoružan i osposobljen pretrpjeti puno veću štetu od trgovačkog (civilnog) broda. Ratni brod je obično brži i pokretljiviji od civilnog. Civilni (trgovački) brod naoružan za vlastitu obranu nema pravni položaj ratnog broda i ne smije se nikada upuštati u pokušaj sukoba s ratnim brodom.

Svaki pokušaj ili prijetnja silom, s trgovačkog (civilnog) broda, upućena prema ratnom brodu civilni brod stavlja u objekt napada ratnog broda, ali isto tako ratni brod nikada ne smije direktno gađati civilni brod, no, ograničena uporaba prijetnje silom (pucanj ispred pramca civilnom brodu) dozvoljena je u slučaju nekakve nedozvoljene radnje civilnog broda.

Taj upozoravajući 'pucanj ispred pramca' civilni brod obvezatno mora shvatiti vrlo ozbiljno, mora zaustaviti motore i prihvatiti nadzor s vojnog (ratnog) broda. Danas ne postoji neka jedinstvena klasifikacija i podjela ratnih brodova, ali se može ratne brodove podijeliti na borbene, pomoćne i specijalne.

U slijedećim serijama mojih zapisa o ratnim brodovima ja ću se držati borbenih brodova, odnosno moje podijele tih brodova: nosači, bojni brodovi, krstarice (bojni kruzeri), razarači, fregate, korvete, brzi napadački brodovi i obalni ophodni brodovi.


borba razarača D646 s olujnim morem

Post je objavljen 03.03.2018. u 10:06 sati.