Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

Komentar na izdvojeno mišljenje




"Nakon što je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima u srijedu predstavilo Vladi zaključke svoga rada, jedan od 17 članova Vijeća, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Željko Tanjić, iznio je svoje izdvojeno mišljenje, prenosi N1.
Kazao je kako se ne slaže s time da se sankcionira pozdrav 'Za dom spremni', a da isticanje zvijezde petokrake ostane nepromijenjeno.
- Hrvatski Ustav je odbacio komunistički sustav, a netko ipak traži da ostanu komunistički simboli? Pa po čemu je onda taj sustav odbačen? Koja je onda logika zadržavanja komunističkih simbola? Odbačen politički, ekonomski, društveni i svaki drugi komunistički sustav, a simboli ostaju. Zašto? Kojom logikom? Budući da je komunistički sustav osuđen u Europi i u Hrvatskoj, simboli toga sustava ne mogu se upotrebljavati u demokratskom društvu - smatra Tanjić."
(https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/rektor-katolickog-sveucilista-ima-izdvojeno-misljenje-o-zakljuccima-vijeca-za-proslost-kako-se-moze-sankcionirati-za-dom-spremni-a-petokraka-ne/7082259/)



Hrvatski Ustav, kao temeljnu vrijednost države Hrvatske ističe hrvatski antifašizam i doprinos Hrvata i svih građana Hrvatske u borbi protiv fašizma. Zvijezda petokraka je simbol antifašističke borbe našeg naroda, a kojom se svaki normalan pojedinac u društvu ponosi.

Osobno mislim da se uspoređuju pogrešni simboli. Nije problem u simbolima, nego u idejama.

Fašizam je sam po sebi jedno od najvećih zala naše civilizacije i predstavlja čisto i iskonsko zlo.

Ideja socijalizma (kojemu smo imali prilike svjedočiti) temelji se na promicanju jednakosti, bratstva, jedinstva, radničkih prava, socijalne pravde, ravnopravnosti itd. Ta ideja u svojoj suštini predstavlja čisto dobro. Neki pojedinci su tu ideju zloupotrijebili i pod njenim simbolima su činili zlo. Oni koji gledaju otvorenih očiju jasno vide da ta zla ponašanja nisu zaprljala temeljnu ideju, nego su zaprljala neke ljude, u nekom vremenu.

Znači… ne možemo uspoređivati ideju koja u svojoj suštini predstavlja zlo i onu koja u svojoj suštini predstavlja dobro.

No ideju socijalizma itekako možemo usporediti s kršćanstvom. Obje ideje imaju neke istovjetne ciljeve i pozivaju na dobro. Kao što su neki pojedinci, u nekom vremenu zloupotrijebili simbole socijalizma čineći zlo, isto se desilo i sa simbolima kršćanstva. Neki pojedinci, u nekom vremenu činili su velika zla skrivajući se iza križa. Kad uzmemo u obzir masovnost, geografsku rasprostranjenost i vrijeme trajanja simbol križa je daleko više i brutalnije zloupotrebljavan od zvijezde petokrake. To nije razlog da se zabranjuje simbol kršćanstva.

Gospodine Tanjiću, prilično je logično da se fašistički simboli zabrane, a simboli antifašizma čuvaju.
Razočarali ste me svojim izdvojenim mišljenjem. Bila sam uvjerena da ste generacijski, geografski i svojim obrazovanjem širih pogleda od ekstremno desnih struja u hrvatskoj crkvi…. no, bila je to tek moja predrasuda. Niste vi krivi, kriva su moja nerealna očekivanja.

p.s. Odlično ste ispali na toj slici. Sviđa mi se vaša haljina, navezeni ornamentići, kao i nakit koji nosite. Ja nemam problema s predrasudama kad vidim muškarca u haljini, a vi?



Post je objavljen 01.03.2018. u 07:28 sati.