Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatske-ocjene

Marketing

Zaštitite internetske stranice

Broj internetskih stranica se povećava iz dana u dan. Sve tvrtke koje žele ostaviti dobar dojam trude se imati i svoje internetske stranice pomoću kojih će se predstaviti svojim potencijalnim klijentima. Uz njih, mnogi pojedinci otvaraju i razne osobne internetske stranice, neki zbog promocije, neki iz hobija i slično. Ako posjetitelji tih stranica na njih mogu unositi i neke podatke, vrlo je važno da stranice imaju dobru zaštitu kako ne bi došlo do krađe podataka. A za sigurnost internetskih stranica zaduženi su ssl certifikati.



Način rada ssl certifikata



Ssl certifikati su se na Internetu počeli koristiti 1994.g. Razvila ih je tvrtka Netscape kao odgovor na brojne probleme s krađom osjetljivih podataka. A te učestale krađe odnosile su se na krađu podataka kao što su brojevi kreditnih kartica, razni osobni podaci i slično. Odnosno, bila je riječ o krađi podataka koje bi korisnik unosio na neku internetsku stranicu, primjerice prilikom kupovine proizvoda ili usluga.

Kada je na stranicu postavljen ssl certifat, podaci koje korisnik upisuje se šifriraju i u šifriranom obliku dolaze do određene stranice. Čak ukoliko neka osoba neovlašteno dođe do tih podataka, neće imati koristi od njih budući da ih neće moći pročitati. A kako prepoznati da su ssl certifikati postavljeni na neke internetske stranice? Vrlo jednostavno. Kada upišete internetsku adresu u svoj preglednik, automatski će se oznaka http promijeniti u https. Također, u statusnoj traci preglednika, pokraj naziva stranice ćete vidjeti i oznaku lokota. Klikom na njega, dobit ćete sve podatke vezane uz određeni certifikat.

Ugovaranje ssl certifikata



Ssl certifikati mogu se ugovoriti putem raznih tvrtki koje nude i razne druge informatičke usluge. Primjerice, većina tvrtki u Hrvatskoj, koja nudi usluge registracije domena ili hostinga, nudi i mogućnost postavljanja ssl certfikata na vašu internetsku stranicu. Također, postoje različite vrste ssl certifikata i ovisno o stupnju njihove zaštite, razlikuje se i njihova cijena. Zato prvo razmislite kakve će podatke vaši korisnci upisivati na vašu internetsku stranicu te prema tome odlučite koji paket ssl certifkata će vam biti dovoljan.



Naravno, ukoliko nista sigurni, ili nemate dovoljno informatičkog znanja, uvijek se možete obratiti jednoj od tih tvtki te zatražiti njihovu pomoć pri odabiru.


Post je objavljen 28.02.2018. u 09:52 sati.