Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/audiofil

Marketing

RCA LIVING STEREO

Za svakog ozbiljnijeg audiofila orijentiranog na gramofonske ploče, postoje 4 velika izdavača i hrpa malih, ako pričamo o izdavačima iz LP ere. Meni najdraži je, od dva američka, RCA i njihova "Living Stereo" serija iz 50.-ih i 60.-ih. Označena je kao LSC serija, a postoji u dvije inačice. Takozvani "Shaded dog" i "White dog".
Generalno, "Shaded dog" je originalni (raniji) otisak, na finijem (tišem) vinilu. Fora je u sjeni iza peseka, na naljki na samom vinilu. Puno su cijenjeniji od "white dog" (kasnijih RE)izdanja, ali ako je vinil u dobrom stanju, rezultati mogu biti i obrnuti od cijene. Postoje i Dynagroove i još neke varijacije oznaka izdanja, ali to je u današnje doba relativno nevažno, jer su svi odlični, pa na kojega naletite.



U ono doba (post 1953.-a), uglavnom su snimali klasiku, i neke popularne izvođače ... Elvisa, Belafontea ... Od klasike su više, manje, pohvatali sve ono poularno što bi se moglo dopasti prosječnom konzumentu klasične glazbe, kakvih u to doba nije bilo malo. "Domaći" teren je bio Boston Symphony Orchestra pod vodstvom sjajnoga Charlesa Muncha, pa Chicago Symphony Orchestra sa Frtz Reinerom, i Boston Pops Orchestra pod štapićem Arthura Fiedlera, no nisu se ograničili na njih, dapače. mnogo mastera snimljeno je u Londonu, Beču, Parizu...
Zajednički nazivnik je sjajan zvuk i dobre izvedbe, bez iznimke. Neka, meni omiljena, djela klasične glazbe, nisu snimili, ali zato postoje na Mercury-ju, DECCA-i, EMI-ju, ... nastavite niz sami.



:D

Post je objavljen 24.02.2018. u 10:55 sati.