Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berinidnevnici

Marketing

50 nečega nešto

Priznajem, podlegao sam stereotipnim pristupima, pokušavajući se uklopiti u većinu suvremenih tokova.

Naime, morao sam otići pogledat 50 nečega, nešto, jer je sam foršpan probudio u meni toliku znatiželju, odnosno naprosto me zanimalo, koga će to glavni lik, apolonske građe, išamarati u filmu.

Onim sitnim perverzijicama, nisam pridodavao toliko pažnje.

Kada sam razvijao taktiku, gdje pogledati taj suvremeni uradak, iznenadilo me, da su se distributeri nešto počepusali,
pa je film bilo moguće vidjeti jedino u CINEPLEXX-u ili Lisinskom, iako sam više navikao na Cinestar u Branimircu.

Ne mogu prešutjeti, kako mi je Lisinski ipak više za koncerte, što pjevačke, što filharmonijske, nego li za ovakvu filmskoprikaznu reprodukciju.

Kako se film primicao kraju, sve je više kokica nestajalo iz kilogramske posude, a zadnji trzaji Cole su se odražavali u vidu srkanja.

Taman kada sam pomislio, da je gotovo, uslijedio je napis „Ima još…“, a nakon njega je uslijedio novi šok. Tri - četiri, dame u godinama, glasno počeše komentirati: „Pa zar nije on dobio kćer, a ne sina ????“, „ Pa šta je ovo ?“, „Ma bez veze !“

Vjerojatno su pripadale onoj sorti koja je doslovno progutala nekoliko tisuća stranica u tri – četiri sveska u dva dana, kako bi na poslu, umjesto izvršenja radnih zadataka, mogle prosipati beletrističke mudrosti.
Nije mi palo na pamet da idem kupovati knjigu, kako bi provjerio točnost njihovih navoda, već ću im morati vjerovati na riječ.

No kada smo već kod tih tema: Knjiga – Film, vjerojatno su imenovane, zaboravile da je većina filmova napravljena na principu „Based on the novel“, pa samim time ima nekih odstupanja na toj relaciji.

Ujedno, ne sjećam se, da je Karl May u Winnetou svescima, napisao da su indijanci imaju na nogama tenisice, za razliku od glumaca koji glume u filmu.



Jednako tako, sumnjam da je Raymond Benson u knjizi „The world is not enoguh“ napisao da je Flemingov James Bond popravljao kravatu dok se kretao s Q-boatom pod rijekom, te nakon toga izašao sa suhim odjelom.



Da zaključim, uvijek postoji razlika između knjiga i onoga što kasnije na osnovu njih izađe kao prikaz na platnu, ali moram kazati, da birajući između knjige i filma, radije izaberem knjigu, stvarajući vlastite slike u glavi, nakon pročitanog teksta.



Post je objavljen 23.02.2018. u 13:04 sati.