Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Stara kuća na Sveticama: Upamtimo ju dok je još ovdje

Nakon markantne stare kuće iz prošloga posta koja je nestala danas ću vam napisati par riječi o jednoj još markantnijoj staroj kući koja još uvijek stoji, iako je teško reći koliko će dugo još izdržati u okruženju modernih novogradnji. Riječ je o kući na Sveticama, kućni broj 40, koja je, pretpostavljam, građena tamo negdje u 30-ima, a gradilo ju je građevno poduzeće Podhraški i drug.



Svetice. Snimio: Vanja


Područje na kojem se nalazi, istočno od ulice Svetice, bilo je poprište opsežnoga građenja u doba između dva svjetska rata u sklopu izgradnje naselja Stara Peščenica koje se, u sklopu širenja grada na istok i izgrađivanja pretežno kaptolskog zemljišta na području između Maksimirske ceste i željezničke pruge, gradilo u to doba. Glavnina planskog dijela izgradnje je bila koncentrirana na sjeverni dio toga područja, onaj između Maksimirske ceste i "Sjajne aleje" odnosno današnje Zvonimirove ulice, dok su južna rubna područja uglavnom ostala nezahvaćena provedbom tog plana pa je tako i ova kuća, na krajnjem istočnom rubu naselja, ostala izolirana ... i, kada je u devedesetima krenulo masovno rušenje okolnih kuća sa ciljem gradnje suvremenih zgrada sve su njoj susjedne kuće malo pomalo nestale i sada je ona ostala usamljena na tom južnom dijelu ulice.

Koliko će još stajati ne znam, pogledom u nju teško je reći živi li u njoj još netko ili ne ... no, ono što je sigurno je da sam nju ipak na vrijeme uhvatio objektivom kako bih ju bar na taj način sačuvao od bljedila sjećanja.

Zna li netko od vas išta više o roj zgradi? Noćni prolasci pored nje mi nisu pokazali nikakvo svjetlo, čini se da je napuštena ...

A kad smo već kod takvih zgrada: Sjećate li se možda još koje takve zgrade, nekada elegantne, a danas na putu ka polaganom iščezavanju? Postoji recimo ona u Voltinom naselju, na ćošku Golikove i Županjske ulice .. ili pak u Richtmanovoj ulici na Trešnjevci, preko puta Osnovne škole Kralja Tomislava ...



Stara tabla na kućnoj fasadi. Snimio: Vanja


Kućni broj i otisak graditelja .. Snimio: Vanja


Zanimljivi lukovi iznad prozora koji kuću izdvajaju iz mnogih sličnih u gradu. Snimio; Vanja


Čistač obuće kod ulaza u dvorište, ostatak iz dana kad ulica nije bila asfaltirana ... Snimio: Vanja




Post je objavljen 17.02.2018. u 19:46 sati.