Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Borbeni rodovi

Marinci - amfibijsko pješaštvo

Marinci su posebna vrsta pješaštva specijalizirana, opremljeni i obučeni za borbenu potporu pomorskih operacija, ali mogu djelovati i samostalno u kopnenim operacijama. Naime, u velikim i bogatim (po proračunu) vojskama marinci su posebna grana vojske koji imaju čak i svoje posebne odore i oznake (za razliku od klasičnog kopnenog pješaštva).


desant na Peleliu sektor 'Naranđasto'

Nadalje, marinci u svom sastavu imaju i druge grane, ali i rodove (taktičko mornaričko zrakoplovstvo, desantne helikoptere, amfibijske brodove nosače helikoptera i drugih borbenih amfibijskih vozila, borbena vozila, topništvo, inženjeriju, logistiku). Danas su najbrojniji kod US Army (USMC) United States Marine Corps, (IMARA) Infantería de Marina de la Armada de la República Argentina, (UKRM) United Kingdom Royal Marines, Ruski marinci (Morskaja pehota), (ROKMC) Republic of Korea Marine Corps ...

Temeljna namjena marinaca je djelovanje u krugu od 50 milja na smjerovima udara glavnih snaga, iskrcavanjem na obale, otoke i početna borba za mostobrane te osiguranje desantne osnovice za iskrcavanje glavnih snaga. U sastavu marinaca mogu djelovati i druge specijalne snage mornaričke ili kopnene komponente.


USMC


Post je objavljen 17.02.2018. u 09:19 sati.