Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjenceslav1943

Marketing

Ignjat Švarc (1883. - 1933.)

Uz mnoge rođene, ali zaboravljene Daruvarčane, ima i mnogo onih koji se nisu rodili u Daruvaru, ali su jedno vrijeme živjeli u njemu i zatim otišli u neke druge sredine. Mnogi jednih i drugih su današnjim Daruvarčanima ostali nepoznati jer se o njima u Daruvaru izgubio svaki pisani trag o doprinosu ovom gradu.



Jedan od takvih došljaka bio je Ignjat Švarc (1883. -1933.) koji se rodio u Križevcima i završio škole u Zagrebu. Nakon toga otišao je u Daruvar, upoznao prilike u njemu, stekao neka praktična znanja koja je htio ostvariti novim povratkom u Zagreb 1918. godine. Tu je osnovao Međunarodni novinski, prometni i oglasni zavod. Nakon dvije godine pretvorio ga u dioničarsko društvo u kojem su bili poznati tadašnji novinari zagrebačkog tiska. Njegov Međunarodni novinski zavod bilo je solidno i izvrsno organizirano poduzeće kojemu je on bio vlasnik , osnivač i ravnatelj sve do smrti 1933. godine. Radio je u tada dosta složenim političkim okolnostima koje su bili i uzrokom njegove prerane smrti. Naime 1933. godine jednom novom zakonskom naredbom bilo mu je sve oduzeto što ga je teško pogodilo i pogoršalo zdravstveno stanja i doživio živčani slom.
Za života, kada je Međunarodni novinski zavod bio u punom zamahu, odlučio je izdavati modni ženski list na hrvatskom jeziku. Za pokretanje toga lista uložio je velika materijalnih sredstava i mnogo vlastite energije. Njegov Ženski list prednjačio je svojom kvalitetom pa je ovaj mjesečnik postao uzorni časopis koji je imao velik broj čitatelja, pogotovu među ženama. I brojni prilozi bili su posvećeni ženskom spolu pa se pisalo o poznatim hrvatskim ženama, a posebno je puno pažnje posvećena modnim kreacijama i tadašnjoj modi. Novine izlazile na principu pretplate. Za svaki model u Ženskom listu mogao se naručiti traženi krojeni uzorak kao i uzorci za ručni rad. O tome da su to bile cijenjene novine dokaz je da je 30-tih godina prošlog stoljeća bila njegova glavna urednica Marija Jurić Zagorka.
Nakon sloma Međunarodnog novinskog zavoda 1933. koji je doveo do sloma i smrti i Ignjata Švarca, ipak je preživio Ženski list o kojem je brigu preuzela njegova supruga koja je i ranija bila velika ispomoć svome suprugu. U braku su imali dva sina.


Post je objavljen 09.02.2018. u 21:12 sati.