Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

101.PAŽANIN - 21.IVAN KAŠIĆ – (Nin, oko 1620 – Zadar, 27.prosinca 1698.)




Istraživač paške povijesti dr.Miroslav Granić u svojoj knjizi "Paški grbovnik" za obitelj Kašić je zapisao: "Kašići su jedna od najstarijih paških plemićkih porodica. Starinom svog plemstva, službama koje su brojni članovi obnašali niz stoljeće u Pagu i izvan njega, stoje uz bok ovdašnjim uglednim porodicama."


Jedan od njih je Ivan Kašić (tal. Giovanni Cassio), hrvatski je ljetopisac. Rođen je u Ninu kao potomak zadarsko-ninskog ogranka paške plemićke obitelji Kašić, od oca Ivana Kašića i majke Kamile Zacharia.

Padova je više od osam stoljeća sveučilišni centar Italije, kojeg su polazila mnoga svjetska imena, a na kojem je predavao i znameniti Galileo Galilei. Sa završenim fakultetom u Padovi otvarala su se vrata svim njegovim polaznicima. Tako je i Ivan Kašić doktorirao pravo u Padovi (1644), da bi nakon toga služio u mletačkoj vojsci kao trupni časnik u ratu za Polesine.

Kandijski rat je ratni sukob koji je vođen u razdoblju od 1645. do 1669. između Mletačke Republike i Osmanskog Carstva. Za vrijeme tog rata Ivan Kašić odigrao je značajnu ulogu u obrani Nina, a zatim se, nakon što je prošla turska opasnost, zalagao za njegovu obnovu.
Od 1656. često je obnašao dužnost savjetnika, a od 1682. – 1692. obnaša dužnost ninskog potkneza.
Ivan Kašić skupljao je antičke spomenike. Napisao je povijest Nina (Storia di Nona) i Zadra (Storica dissertazione sulla citta di Zara), koje su izgubljene. Sačuvan je jedino rukopis o stanju Nina iz 1675. Pripisuje mu se i pjesničko djelo na hrvatskom jeziku, napisano u povodu razorenja Nina 1648. godine. Potomcima je ostavio bogatu pismohranu i knjižnicu.
Imao je dvojicu sinova Franu i Julija, ali ih je nadživio.
Ivan Kašić umro je u Zadru 27. prosinca 1698. godine i bio pokopan u crkvi sv. Dominika.

S njim je izumrla ninska grana Kašića.




Post je objavljen 07.02.2018. u 21:05 sati.