Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tignarius

Marketing

NAŠA BRAĆA

KRŠĆANSTVO I RELIGIJE..
Međunarodno teološko povjerenstvo, Kršćanska sadašnjost 1999. str 45.

“Za razliku od Pija XII, Sabor ne govori o votum implicitum i pojam votum primjenjuje samo na izričitu želju katekumena za pripadnošću Crkvi (Lumen gentium, 14)
O nekršćanima se kaže da su na različite načine svrstani u Božji narod.Prema različitim načinima kojima spasenjska Božja volja zahvaća nekršćane. Sabor razlikuje četiri grupe;
na PRVOM mjestu su Židovi; na DRUGOM muslimani; na TREĆEM se nalaze oni koji bez krivnje ne poznaju Kristovo Evanđelje i Njegovu Crkvu, ali iskreno traže Boga i pod utjecajem milosti nastoje djelom izvršavati Njegovu volju koju su spoznali po glasu savijesti; na ČETVRTOM mjestu su oni koji bez svoje krivnje nisu došli do jasne spoznaje Boga, ali unatoč tome nastoje živjeti ispravno (Lumen gentium,16)”

Inače II Vatikanski Sabor zaključuje da u svakoj religiji ima zrnaca istine!Po katoličkim se standardima religije svijeta mogu rangirati s obzirom na to koliko istine naUčavaju.
Na prvom je mjestu katolicizam, ravnopravan s pravoslavljem osim u pitanju papinskog autoriteta.
Onda slijedi protestantizam i sva druga “odvojena braća” koja se drže bitnih kršćanskih načela onako kako ih se može naći u Bibliji.
Treće po redu je tradicionalno židovstvo, koje štuje istog Boga ali ne preko Krista.
Četvrti je islam, najveća od teističkih hereza;
Peti – hinduizam, mistički panteizam;
Šesti – budizam, panteizam bez theosa (boga);
Sedmo – moderno židovstvo, unitarijanizam, konfucijanizam, modernizam i sekularni humanizam, svi bez misticizma i nadnaravne religije, samo s etikom;
Osmo je idolopoklonstvo;
Deveti je sotonizam.

Pomiješati ovih devet mjesta; ne bi bilo dobro!.


Pa sad vi "divljajte"
Post je objavljen 04.02.2018. u 14:26 sati.