Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

ROBINJE, IPAK OĆE BITI !




Drago mi je kada me demantiraju i kada se javno mogu ispričati organizatorima zimskog paškog karnevala. U svom zadnjem postu sam ustvrdio da će i ovaj zimski karneval proći bez "Robinje".


Danas na službenim stranicama možemo vidjeti da će "Robinje" ipak biti.

Često citiram kultno djelo Ive Palčića "Paška robinja – hrvatska pučka drama" gdje je autor u svom proslovu zapisao: "Nakon nekoliko nevoljnih ratnih godina u Pagu je koncem veljače i početkom ožujka 1995.g. upriličen zimski karneval kakvoga godinama prije nije bilo. Treba, naime, znati da je u Pagu karneval duga vijeka, da se odlikuje sačuvanom čistoćom tradicije, poglavito folklorne, i da je iskaz svojevrsnog kolektivnog duha Pažana što se najbolje ogleda u ozračju iščekivanja pokladnih dana, osobito zadnjih, i u masovnosti učešća žitelja. Spomenute godine Pažani su pokazali da znaju i umiju živjeti za karneval."

Ovogodišnji karneval je kratak, traje od 17. siječnja do 14. veljače, organizatori su nam današnjom najavom na stranicama Grada Paga predočili mnoga događanja koje će se događati u Gradu. Za svakoga ponešto i to je za svaku pohvalu. To je put, svih koji su dužni brinuti o dugovječnosti paškog karnevala.

Dobro je da je paška vlast podržala jedan od svojih najboljih proizvoda – Paški karneval bio zimski ili ljetni. Ne treba više naglašavati koliko je ukorijenjena tradicija maškaranja u Gradu Pagu. Niti jedan rat nije stopirao karneval, jer se najviše šala – šulaca, kao i danas, usmjeravalo prema onima koji su izazivali nevolje. Volio bih da zimski paški karneval pokaže svu svoju moć u spoju tradicije i modernog.

I zato Živio Karneval ! I ne šparajte se, nego dajte sve od sebe za to uživanje.
Jer sve brzo prođe.

Izvor fotografija:
-prvu fotografiju Robinje mi je ustupio Valter Maričević
-plakat je sa službene stranice Grada Paga



Post je objavljen 03.02.2018. u 12:50 sati.