Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/usputne-biljeske

Marketing

Kako nisam pronašao most na Česmi

U naslov nije stalo, ali moram biti pošten i odmah na početku dodati, iz četvrtog pokušaja. Naime rječica Česma, koja vrluda Moslavinom, nadsvođena je, osim onih u Čazmi i Novoselcu, kojima prolazi državna i županijska cesta, još jednim mostom. On se nalazi na rubu šume Žutice blizu mjesta Okoli, koje je poznato po najvećem podzemnom spremniku plina u Hrvatskoj. To je mali pješački most, zapravo pokrov cijevima, kroz koje prolazi nafta i plin iz mnogobrojnih bušotina. Znam da postoji taj mostić, vidio sam fotografiju na faceboku kod jedne planinarke, koja mi je objasnila gdje se po prilici nalazi. Zainatio sam se pronaći ga i prijeći, te doći iz Ivanić-Grada u Okole biciklom kroz Žuticu.

Prvi pokušaj, u proljeće prošle godine, osujetila je kiša, pravi obilni pljusak, koji se dobrano sručio i smočio me, toliko da sam se pobojao kako će mi mobitel i fotoaparat stradati. U narednom pokušaju, krajem ljeta, društvo mi je činio prijatelj E. Sreli smo jednog ribolovca koji nas je uputio, ali nismo ga slušali pa smo dugo lutali i na kraju odustali. Treći neuspješan pokušaj uslijedio je u jesen, kad sam dospio u žitko blato, koje se toliko lijepilo na cipele i kotače, da na kraju bicikl nisam mogao ni gurati.

I konačno četvrti pokušaj danas. Prethodno sam na google mapsu detaljno proučio sve šumske staze i puteljke. Poučen prethodnim iskustvom u maloj torbi na pktregeru vozio sam gumene čizme, kako bi lakše prošao kroz vodu i blato. Odlučio sam krenuti kroz prosjeku ispod dalekovoda, koja vodi do mosta, ali opet nisam uspio. Na karti taj pojas izgleda kao široki auto-put, a u stvarnosti je to džungla, kroz koju je nemoguće gurati ili nositi bicikl. Nekad prije, taj prolaz je bivao pokošen ili barem tarupiran jednom godišnje, ali čini se da to više nije slučaj, pa priroda polako preuzima ono što su ljudi kultivirali prije, ali sad ne održavaju.

Mislim da neću odustati, potražit ću ga opet. Mora postojati način i staza. Ako je izgrađen i ako su drugi bili na njemu, moram ga pronaći. Ali u petom jubilarnom pokušaju krenut ću bez bicikla. Doći ću autom do kuda je to moguće, pa dalje pješice. Nema smisla gurati ili nositi bicikl po zaraslim šumskim stazama po kojima jedva pješak prolazi. Kad jednom kročim na taj mostić, koji se dobro skriva na rubu šume, fotografirat ću ga i ovdje mu posvetiti još jedan post, kako bi i vas i sebe uvjerio da sve skupa nisam umislio. To je samo jedan mali željezni pješački most, naći ću ga.

Post je objavljen 31.01.2018. u 18:45 sati.