Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Okidanje na daljinu

Današnjim generacijama koje opsesivno snimaju selfije ponekad nije jasno kako je moguće da netko snimi samoga sebe bez da koristi selfie-štap ili drži spravu za snimanje u ruci i sam pritisne okidač.

Štoviše, ima onih kojima je potpuno nepoznato, pa čak i nepojmljivo, da postoje načini okidanja fotoaparata "na daljinu", kojima fotograf može snimiti samog sebe bez da uopće drži fotoaparat u rukama, i bez pomoći druge osobe.

Većina tih metoda podrazumjeva postavljanje fotoaparata na neku čvrstu i stabilnu podlogu, kao što je npr. stativ, ili (u nedostatku stativa) na neki predmet koji može držati aparat stabilno i da se ne pomiče prilikom snimanja, te podešavanje kadra koji se želi snimiti.

1. "Autoknips"

"Autoknips", odnosno samookidač, je sustav na fotoaparatu koji omogućava okidanje fotoaparata sa odgodom. Stariji mehanički fotoaparati na film su uglavnom imali autoknips na oprugu (sličnu satnom mehanizmu) kojeg je prvo trebalo naviti (a nalazio se sna smaom paratu, ili je radilo o sazebnom dijelu koji se pričvrstio na tipku okidača). Moderniji digitalni aparati imaju elektronski, odnosno softverski digitalni "autoknips", koji često ima i mogućnost podešavanja duljine dogode okidanja (najčešće je to 2 ili 10 sekundi).

2. Žičani okidač

Žičani okidač je naprava kojim se iz daljine djeluje na okidač fotoaparata. Kod mehaničkih aparata je to dolsovno "sajla" koja se pričvrsti na tipku za okidanje, a kod digitalnih je to električni kabel sa zasebnim elektronskim sklopom i tipkom za okidanje na svome kraju. Te sajle, odnosno kabeli, mogu biti dužine od desetak centimetara pa do nekoliko metara.

3. IR daljinski okidač

IR daljisnki okidač djeluje na sličnom principu kao žičani okidač, ali bez žica, otprilike kao daljinski okidač na televizoru. Samo što na sebi najčešće ima samo jednu tipku (onu za okidanje).

4. Povezivanje putem žice

Svaki bolji digitalni fotoaparat je moguće kabelom povezati sa računalom, i kontrolirati ga softverski, putem aplikacije na tom računalu, te nakon snimanja automatski prebaciti fotografije na računalo.

5. Wi-Fi povezivanje

Omogućava bežičnu kontrolu i okidanje aparata pomoću odgovarajuće aplikacije na smartphone uređaju. Uz to, često omogućava i pregledsnimljenih slika te automatsko prebacivanje fotografija s aparata na smartphone.

Post je objavljen 28.01.2018. u 09:35 sati.