Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Kiseli kupus i migracijeU muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, koji je naravno, poput drugih hrvatskih muzeja, sinoć širom otvorio vrata građanstvu, tema aktualne izložbe su migracije. Pred ulazom u muzej je izložena gondola punjena ugljenom, djelo umjetnice Kate Mijatović. Naravno uz gondolu su se svi uslikavali, pravljeni su neobični selfiji, nisam baš primjetio da je netko od onih koji su se naslikavali, propitivao značenje djela. Mene je gondola odvela u neobičnom smjeru.
Prisjetio sam se naime polemike Göringa i Göbbelsa, kako se trebaju voziti židovi u vlakovima, jedan kupe u svakom vagonu ili vagon na kraju vlaka. Tu sam raspravu koristio prije par godina u Berlinu, braneći politiku Merkel, koja je praktično ohrabrila imigraciju. S onima koje humanost nije zanimala, koristili smo argument skrivanja cilja. Naime fundamentalistički teror je bio izrazito neselektivan, osim u jednom smjeru, cilj je bio izazvati što više žrtava među stanovnicima zapadnih država. Donekle kontroliranim primanjem imigranata i teroristi se tjeraju da ipak počnu malo i razmišljati.
Migracije su inače stare poput svijeta i vijeka, iseljavanja i useljavanja, netko je to usporedio s prirodnom pojavom. Toliko pak očaja i smrti na moru, na brodovima većim od venecijanskih gondola, smrti kod kojih se mogu otkriti direktne ubojice, povijest ne pamti, cinizam pak da se hapse i globe oni koji spašavaju na moru, ipak nije ni približno ravan onom nacističkom s tuširanjima u logorima smrti, samo donekle po duhu, znači zlo je svevremena konstanta.
S druge strane ja sam još u vojsci bivše države shvatio odakle na ovim prostorima toliko primitivaca, postoji kod nas jako veliki broj ljudi koji praktično čitav životni vijek nisu prešli granice svog sela ili gradskog kvarta, koji eventualno putuju na posao ili faks, jedan arhitekt se nije makao iz centra Rijeke, i eventualno su samo čoporativno odlazili na utakmice, u rat ili na pogrebe velikih vođa.
p.s.
Kiseli kupus s buncekom je bio, ne trebate nimalo sumnjati, izvrstan, za 36 kuna sam na tržnici dobio komad od 1,40 kila.


Post je objavljen 27.01.2018. u 12:15 sati.