Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opstanak

Marketing

ULAZAK NA VIŠE STANJE SVIJESTI


Do nedavno, ulazak u više stanje svijesti, karakterizirano povišenom osjetilnošću, bio je rezerviran za discipliniranu manjinu, ljude koji su prakticirali stare tehnike meditacije, pjevanja mantri i joge, ili novije verzije starih tehnika poput progresivne relaksacije, hipnoze i autosugestije. Ove tehnike funkcioniraju, ali problem je što zahtijevaju veliku disciplinu i oduzimaju puno vremena.

Danas tehnologija omogućuje neke nove načine dovođenja osobe u priželjkivana stanja (bilo opuštenosti ili povećane koncentriranosti i sl.). Među ostalim, moguće je koristeći zvuk utjecati na vezu mozak-tijelo, i time mijenjati stanje organizma.

Mozak je elektrokemijski organ. Istraživanja su pokazala da mozak u punoj funkciji generira 10 W snage. Električna aktivnost mozga se opisuje pomoću moždanih valova (brainwaves). Više je tipova tih valova, različitih amplituda i frekvencija, pri čemu svaki tip predstavlja određeno stanje mozga, a time i organizma. Postoji više različitih brainwave stanja. Mozak konzistentno prolazi kroz svako od stanja više puta tijekom dana i noći. To je posve normalno za svako ljudsko biće.

Mozak se ne nalazi samo u jednom stanju u određenom trenutku, već pulsira u svim stanjima istovremeno, ali je u nekom trenutku uvijek jedno stanje dominantno. Dominantno stanje određuje 'stanje uma' ili razinu svijesti. Svako od ovih stanja se pojavljuje u specifičnom rasponu frekvencija.

Elektroencefalografija je neurofiziološko mjerenje električne aktivnosti mozga, pomoću elektroda postavljenih na glavu, ili u specijalnim slučajevima na koru mozga. Rezultati su poznati kao elektroencefalogram (EEG), i predstavljaju moždane valove (brainwaves). Amplitude EEGa su oko 100ĽV, kada se mjeri na površini glave, odnosno 1-2mV, kada se mjeri na površini mozga.

EEG ima neka ograničenja. Elektrode na glavi nisu dovoljno osjetljive, mogu očitati mnoštvo neurona, ali ne i samo jednoga (premala amplituda). Također EEG ima manju anatomsku specifičnost u usporedbi sa drugim metodama proučavanja moždanih aktivnosti (magnetska rezonanca itd.). To se djelomično može kompenzirati korištenjem velikog broja elektroda kako bi se «triangulirao» izvor električne aktivnosti.

Prednost EEGa je što, u usporedbi s ostalim metodama, može mjeriti u vrlo malim vremenskim intervalima. Vremenska rezolucija ostalih metoda je sekunde ili minute, a za EEG je manja od milisekunde. EEG je jedina metoda koja mjeri direktno električnu aktivnost mozga. Ostale metode se oslanjaju na krvotok ili metabolizam.

Frekvencijski se EEG dijeli na pet područja:
Alfa - 8-13 Hz
Beta - 13-40 Hz
Theta - 4-8 Hz
Delta - <4 Hz (uvijek više od 0)
Gama - >40 Hz

Beta

Kada je mozak uzbuđen i aktivno uključen u mentalne aktivnosti, dominiraju signali beta frekvencija. Beta valovi imaju relativno malu amplitudu, ali i najveću frekvenciju (osim gama valova). Karakteriziraju zaokupljen um. Osoba koja razgovara, rješava analitičke zadatke, prosuđuje ili analizira svijet oko nas nalazi se u beta stanju.

Beta frekvencijsko područje se dijeli na tri dijela: SMR, beta 1 i beta 2. SMR (sensorimotor rhytam) je područje od 13-15 Hz. Povezuje se sa kretanjem tijela. Povećavanje utjecaja ovih frekvencija može rezultirati opuštenom koncentracijom i povećanom pažnjom. Beta 1 je područje od 15-20 Hz. Povećanjem utjecaja može se povećati mentalne sposobnosti, IQ i fokus. Beta 2 (20-40 Hz) donosi sa sobom izuzetnu pažnju, ali takjođer i nervozu.

Alfa

Alfa valovi su sporiji od bete, ali i viših amplituda. Osoba čiji mozak proizvodi dominantno alfa valove je budna, ali opuštena. Alfa stanje se javlja često prilikom buđenja i neposredno prije spavanja. Kada sklopimo oči, mozak nam automatski počinje proizvoditi alfa valove.

Alfa frekvencijsko područje se dijeli na alfa 1 i alfa 2 područje. Alfa 1 (8-10 Hz) podrazumjeva unutarnju svjesnost, ravnotežu. Alfa 2 (10-13 Hz) podrazumjeva 'liječenje', jača vezu mozak-tijelo.

Theta

Theta valovi imaju veću amplitudu od alfa i beta valova, te manju frekvenciju. Dnevno sanjarenje je tipična aktivnost kojom dominiraju theta valovi. Zanimljivo je da se theta valovi mogu pojaviti i ako osoba obavlja neke aktivne poslove koji uključuju dosta ponavljanja, te su toliko automatizirani da se mozak može 'isključiti' (vožnja autocestom, joggiranje...). Theta stanje može biti vrlo kreativno, jer osobe u njemu često dolaze do dobrih ideja. Međutim, ono se može i zlorabiti pomoću hipnoze i mentalnog programiranja.

Theta područje se dijeli na theta 1 i theta 2 područje. Theta 1 je područje od 4-5 Hz. Smanjenje utjecaja ovog područja može dovesti do poboljšane koncentracije, pažnje i smanjenja hiperaktivnosti. Theta 2 (5-8 Hz) tipično obilježava vrlo opušteno spavanje sa puno sna. Paranormalna i duhovna iskustva su najčešća u ovom stanju.

Delta

Delta valovi su najveće amplitude i najmanje frekvencije. Duboko spavanje bez sna je tipična aktivnost kojom dominiraju delta valovi. Gotovo se nemoguće umjetno dovesti u ovo stanje, možemo se samo dovesti u nisko theta stanje i nadati da će mozak sam otići u deltu.

Gama

Gama valovi su najveće frekvencije. Do nedavno se nisu računali kao dio EEG-a, te se tek u posljednje vrijeme počinju više proučavati. Istraživanja pokazuju da mozak ulazi u gama stanje prilikom visokih razina procesiranja informacija.

Binauralni ritam

Binauralni ritam je originalno otkrio 1839. njemački znanstvenik H.W.Dove. On je otkrio da, kada se dva zvuka različite frekvencije dovode svaki na jedno uho, mozak 'čuje' treći fantomski zvuk. Mozak pritom počinje emitirati signal frekvencijski jednak razlici između dva signala koji se dovode do ušiju. Taj signal se naziva binauralni ritam.

Npr. ako na jedno uho dovedemo signal frekvencije 100 Hz, a na drugo uho signal frekvencije 108 Hz, mozak 'čuje' razliku dva signala tj. signal frekvencije 8 Hz.

Daljnje istraživanje je proveo tijekom 70-ih biofizičar Gerald Oster u bolnici Mount Sinai u New Yorku. Dokazao je da mozak počinje slijediti binauralni ritam i emitirati signal iste frekvencije, te da se tako može mozak dovesti u željeno stanje pomoću zvuka. Tu pojavu je nazvao Frequency following response. Osterov je rad na području utro put daljem proučavanju zvučne stimulacije mozga.

Brainwave entrainment

Princip brainwave entrainmenta je odavno poznat u fizici. Ako se udari vilica za ugađanje klavira koja proizvodi zvuk frekvencije 440 Hz, a onda se do nje donese ista takva vilica, druga vilica će početi oscilirati. To se može primjeniti na mozak.

Kada se mozak stimulira, putem ušiju očiju ili drugih osjetila, on emitira električni naboj kao odgovor koji se naziva Cortical evoked response. Ovi električni odgovori putuju mozgom, i postaju ono što čujemo i vidimo.

Image and video hosting by TinyPic
slika 1: signal kojim se mozak stimulira i mozgov 'odgovor'

Image and video hosting by TinyPic
slika 2: promatranje brain entrainmenta; nakon 6 minuta utjecaj signala frekvencije 10Hz je značajno
povećan

Hemi sync tehnologija

Kada obje hemisfere odgovaraju na binauralni ritam sinkronizirano, to se naziva 'whole brain synchronization'. Također se nekad naziva 'whole brain functioning' ili 'hemispheric synchronization'.

WBS se očituje u tome da različiti djelovi mozga počinju djelovati zajedno, oscilirajući na istoj frekvenciji, i uzrokujući povećani 'promet' neuronskim stazama.

Lijeva i desna polutka rade zajedno, električna aktivnost i energetski uzorci se šire kroz cijeli mozak, a ne samo u nekim dijelovima. Mozak ulazi u izuzetna stanja svijesti, koja se uobičajeno ne mogu postići bez godina vježbe.

Istraživanja su pokazala kako je WBS prisutan u trenutcima povećane kreativnosti, jasnosti i inspiracije. EEG mjerenja pokazuju da izuzetno uspješni pojedinci imaju povećanu razinu WBS-a.

Hemi sync tehnologija koristi kombinaciju multipleksiranih binauralnih ritmova i 'pink sound' (filtrirani bijeli šum) te verbalne sugestije pažljivo slkožene kako bi se slušatelja dovelo u traženo stanje.

Prilikom proučavanja primjećeno je pojavljivanje osjećaja neugodnosti kod ispitanika u početnim i završnim trenucima izvantjelesnog iskustva. Zbog toga se počeo koristiti 'pink sound' kao osjetilna veza sa izvantjelesnim stanjem. Dokazano je da ovo maskiranje binauralnih ritmova ne umanjuje njihov utjecaj.

'Pink sound' stvara ganzfeld stimulaciju (ganzfeld znači homogenizirano polje). Nakon određenog vremena, mozgov reticular activating system (RAS, tvar koja međusobno povezuje sve dijelove mozga) zaključuje da ta nemijenjajuća stimulacija ne sadrži korisne informacije, pa ganzfeld postaje perceptivno nepostojeći za svijest. Mozak se privikao na ganzfeld i okreće fokus ka nečemu drugom. Sami binauralni ritmovi mogu ne postići privikavanje, i nakon nekog vremena početi iritirati. Kombinirani sa 'pink soundom' oni tvore ganzfeld okruženje i samim time postaju učinkovitiji u mijenjanju stanja mozga.

Moguće uporabe BR tehnologije

Opuštanje – između 5 i 10 Hz za različite razine opuštenosti

Meditacija – između 4 i 7 Hz; mijenjanje između više različitih frekvencija

Spavanje – početi između 4 i 6 Hz, zatim ići niže od 3.5 Hz, i zaustaviti se
između 1.5 i 2.5 Hz

Kreativna vizualizacija – početi sa 6 Hz; penjati se do 10 Hz

Smanjenje stresa – bilo koja frekvencija ispod 11 Hz

Hipnoza – između 8 i 10 Hz prilikom vođene meditacije

Poboljšanje učenja – između 7 i 9 Hz tijekom čitanja gradiva

Poboljšanje intuicije – između 4 i 7 Hz

Dosezanje viših stanja svijesti – theta frekvencije; dnevne polusatne terapije


Pozitivni učinci BR-a i mogući rizici

Zahvaljujući BR stimulaciji, mozak počinje stvarati nove neuronske puteve. Živčana stimulacija potiče dendrički rast u mozgu. Dendrički rast omogućuje bržu i lakšu komunikaciju u mozgu, te daje mu veću moć procesiranja. Dendriti su tkiva koja se granaju iz tijela neurona. Ona povećavaju površinu upotrebljivu za primanje ulaznih informacija.

Dendrički rast je proces koji traje tijekom cijelog života. Svaki put kad nešto naučimo, događa se novi dendrički rast, kao rezultat stimulacije mozga na novi način. Istovremeno, moguće je i deaktiviranje starih dendričkih veza ili njihovo raspadanje (to se povezuje sa starenjem isenilnošću).

Ideja korištenja BR-a je povećati iskoristivi potencijal mozga, te zajedno sa sinhronizacijom hemisfera mozga, naučiti mozak da postiže željena stanja po volji.

Postoje dva ograničenja prilikom korištenja BR tehnologije. Jedno se odnosi na osobe s epilepsijom. Napadaj epilepsije se može izazvati zvukom, stoga te osobe ne bi trebale koristiti BR tehnologiju bez liječničkog nadzora. Drugo ograničenje se odnosi na izuzetnu opuštenost, koja se može postići korištenjem tehnologije. Stoga, nikako ne bi trebalo npr. voziti automobil, ili upravljati opasnim strojevima, dok se npr. sluša audio vrpca s BR zvukovima.

Binauralni ritam kroz povijest

Od tibetanskih napjeva, ritmičnog udaranja bubnjeva američkih indijanaca, zvuk je imao važnu ulogu u liječenju i duhovnoj vježbi kroz stoljeća. Primitivne kulture su bile svijesne pozitivnih učinaka BR-a puno prije moderne znanosti.

Proučavanjem upotrebe bubnjeva otkriveno je da je frekvencija udaraca odgovorna za vođenje šamana u više sfere svijesti. Nije slučajno da je frekvencija bubnjeva, dakle frekvencija koja dovodi šamana u stanje blaženstva i izuzetne opuštenosti, oko 4.5 Hz, što odgovara niskoj theta razini.

Korištenje repetitivnog ritma i napjeva za liječenje i postizanje izuzetnih stanja svijesti poznate su: sjevernoameričkim šamanima, hinduističkim liječnicima, tibetanskim svećenicima, sufijevskim dervišima, uvježbanim yogiima...
U Indiji postoje pjesme i mantre specijalno napravljene za liječenje bolesti. Uveježbavaju ih Babaji - hindu liječnici, a mogu pomoći čak kod artritisa ili vodenih kozica.

Primjena

Brainwave generator, freeware program za stvaranje vlastitog binauralnog ritma:

http://www.bwgen.com

Komercijalni brainwave:

http://www.brainwave-entrainment.com

Ovom tehnologijom gotovo svatko može doći u viša stanja svijesti, pomoći sebi i drugima.


Post je objavljen 27.01.2018. u 09:25 sati.