Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Vranjska Draga

Na putu za Istru gdje ću pomoći u uređivanju jednog vrta zastao sam na kratko na Poklonu (922 m) odakle je lijepi pogled na veliki dio Kvarnera. Na Učki i Ćićariji putem nisam vidio snijeg, ali sa Poklona su se vidjeli vrhovi pokriveni sa još dosta snijega Guslica, Međuvrh, Radeševo sa skijaškim stazama i Snježnik iznad Platka nad Grobničkim poljem, a i vršni greben Risnjaka u Gorskom Kotaru..

Ovdje su približeni Međuvrhi (1450 m) i Snježnik (1506 m).Kod planinarske kuće "Poklon" kojim upravlja PD Opatija zanimljiva kućica za ptice.


Malo ispod skretanja za tunel Učka na cesti za Lupoglav, Vranju, Buzet, Pazin..., ima malo parkiralište i stazica za Velu Dragu. Na vidikovcu prije spusta piše ovo:


I putem do vidikovca treba se držati markirane staze i ne prilaziti lijevo iznad okomitih stijena, a i na spustu do dna kanjona treba paziti.


Vranjska ili Vela Draga je nastala djelovanjem vodenih bujica koje su u vapnenačke stijene urezale kanjon u dužini od 3500 metara, a 1998. g. je proglašena za geomorfološki spomenik prirode. Nalazi se na sjeverozapadnom podnožju Učke i počinje na oko 600 m n/m kod tunela Zrinščak i vijadukta Vela Draga i može se vidjeti na trenutak kad se izađe iz tunela Učka na istarskoj strani. Vela Draga završava kod Boljunskog polja kod mjesta Vranja.
Ovo su neki od tornjeva po kojem je ovaj dio Učke poznat, a ovu tanku, visoku oko 30 m koja se zove Svijeća, kao i još neke sam i ja penjao.


Pogled na Svijeću i želj. prugu koja od 1951. g. presjeca Vranjsku Dragu između Štalija i Lupoglava. Od 2009. g. ovuda više ne vozi vlak, ali je za potrebe nove verzije filma o Winnetou ovuda 2015. g. prošla parnjača
.

Pogled na Rukavicu i Veliki Toranj od 90 m. Smatra se da je prvi ispenjao ovaj najveći toranj u Veloj Dragi legendarni tršćanski alpinist Emilio Comici 1931. g. koji se po njemu često i zove Comicijev Toranj, a nakon njega je mnogo penjača pohodilo Vranjsku Dragu.


Na stazi za Velu (Vranjsku Dragu) ima nekoliko info tabli, na jednoj je i ova karikatura alpinista uz objašnjenje što je alpinizam.


Veliki Toranj nisam ispenjao, ali znam mnoge penjače koji jesu, a jedan od njih je, po kojem se zove i jedan od penjačkih smjerova na ovom tornju, Milan Dolovski koji je poginuo 1996. g. pri silasku s najvišeg vrha Sjeverne Amerike, Denali, visok 6194 m. (do 2015. godine se zvao Mount McKinley).


Nakon silaska u Boljunsko Polje, ako se prati ovaj putokaz, put vodi samo za Vranju.


Na većim fotkama se bolje vidi: pogledi sa Poklona na Guslicu, Međuvrh i Snježnik i na grad Rijeku.


Info tabla gdje je i E. Comici (Komíći) i pogled na ovu Dragu iz mjesta Vranja


Prije puta špageti od integ. riže (kažu da su slično Kinezi jeli pred nekoliko tisuća godina) sa različitim umacima na tri strane, pa izaberite: umak od pomidora sa bosiljkom, pasta od crnih maslina i istarska tartufata, sve sa maslin. uljem. Bilo je uz to i puno miješane zelene salate.


Navratio sam do Vranje kako bih vidio Vranjsku Dragu i odavde (vide se ulazi u tunele Zrinšćak i Učka i vijadukt), ali i brzo vratio nazad na put prema Pazinštini.
Post je objavljen 26.01.2018. u 13:31 sati.