Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trenddop

Marketing

DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO KAO JEDAN OD MODELA RJEŠAVANJA DRUŠTVENIH I OKOLIŠNIH PROBLEMA



U ovotjednom blogu osvrnut ćemo se na pojam društvenog poduzetništva kroz jedan primjer u svijetu i jedan u Hrvatskoj.

Društveno poduzetništvo predstavlja gospodarsku aktivnost pojedinca ili više partnera čiji se ciljevi ne odnose samo na financijsku dobit, već i na poboljšanje kvalitete života zajednice u kojoj se djeluje.

Zadruga je poseban pravni oblik i vrsta društvenog poduzetništva te je definirana Zakonom o zadrugama kao dragovoljno, otvoreno, samostalno i neovisno društvo kojim upravljaju njezini članovi, a svojim radom i drugim aktivnostima ili korištenjem njezinih usluga, na temelju zajedništva i uzajamne pomoći ostvaruju, unapređuju i zaštićuju svoje pojedinačne i zajedničke gospodarske, ekonomske, socijalne, obrazovne, kulturne i druge potrebe i interese i ostvaruju ciljeve zbog kojih je zadruga osnovana.

Danas zadruge zapošljavaju više od 100 milijuna ljudi diljem svijeta, a primjer zadruge koja je tokom godina postala grupacija od 150 poduzeća i koja zapošljava preko stotinu tisuća radnika je Mondragon.

MONDRAGON


Mondragon je španjolska poslovna grupa koja ujedinjuje neovisne radničke zadruge s proizvodnim podružnicama i poslovnim uredima u 40-ak država svijeta. Mondragonov poslovni model ima nekoliko specifičnosti u strukturi i poslovanju, koje možemo uočiti po četiri glavnih korporativnih načela Mondragon grupe:

• Suradnja
• Participacija
• Društvena odgovornost
• Inovacija

Suradnja u Mondragon grupi znači da su radnici vlasnici i protagonisti; participacija izražava predanost upravljanju; društvena odgovornost uključuje raspodjelu bogatstva temeljenu na solidarnosti i uključenost u zajednicu; te inovacija koja predstavlja stalnu obnovu.

DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO U HRVATSKOJ

Društveno poduzetništvo u Hrvatskoj tek je u začecima razvoja, ali hvalevrijedan primjer je socijalno poduzeće Hedona koju je osnovala Udruga invalida Križevc u veljači 2013. godine sa željom da se tu prvenstveno zapošljavaju osobe s invaliditetom.

Osnovna djelatnost poduzeća Hedona je proizvodnja čokolade i čokoladnih pralina. Poduzeće je uređeno na način da je prvenstveno usmjereno na društveno korisno dobro, tj. dobrobit za svakog zaposlenika i kontinuiranu mogućnost razvoja kako zaposlenika, tako i samog poduzeća.
Sva ostvarena dobit reinvestira se u zaposlenike, u razvoj njihovih kompetencija i njihovog zadovoljstva, u otvaranje novih radnih mjesta i u sam tehnološki razvoj poduzeća.


Post je objavljen 11.01.2018. u 19:20 sati.