Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tignarius

Marketing

OTETA DJECA

zima u Kini

U ponedjeljak 08.01. og. HRT je u sklopu emisije Mijenjamo svijet, prikazao film (koji se ne da linkat, ovo je najbliže dokle sam došao http://www.hrt.hr/pretraga/?q=423063%2F mijenjamo-svijet-oteta-djeca) Oteta djeca.

Kao što većina čitatelja zna da sam besćutni gad i rigidni katolik eto sam prolio suzu gledajući dosege naše civilizacije!

Ovo sam uspio "sačuvat"

Film o tisućama djece nepravedno oduzetih svojim obiteljima. Potresna je to priča o novorođenčadi koja su oduzeta majkama u rodilištu zbog sumnje da bi ih novopečeni roditelji u budućnosti mogli zanemarivati ili zlostavljati, iako ti roditelji prije nisu imali druge djece. Nije riječ o zemlji u kojoj vladaju tiranija i diktatura, u kojoj prava djece ne postoje. Te se tragedije događaju u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Film otkriva nezamislivu praksu: svake godine Velika Britanija određuje kvotu djece koju treba oduzeti obiteljima te smjestiti k udomiteljima ili dati na posvajanje. Ako općine koje bi tu politiku trebale provesti ne ispune zadani cilj, novčano su kažnjene i budžet im se smanji. Privatne agencije - od kojih su neke na popisu burze - dobivaju u zadatak provesti posvajanje te djece. Djeca su na njihovim stranicama detaljno opisana poput kakvog proizvoda koji reklamiraju. Lani je 1860 djece oduzeto svojim obiteljima, a još 6000 čeka da ih posvoje parovi koji putem interneta mogu potražiti idealni profil djeteta. Tu djecu posvajaju roditelji s dobrim primanjima, a ona se često oduzimaju obiteljima koje se nalaze u novčanim poteškoćama. Za takvo nanošenje nepravde nije potrebna dokumentacija. Dovoljna je samo sumnja na buduće zlostavljanje i socijalna služba dijete može zauvijek oduzeti. U Velikoj Britaniji zaštita djece utemeljena je na liberalnom stajalištu da siromašne obitelji i samohrane majke nisu u stanju biti dobri roditelji.
Kako bi se takve tragedije izbjegle, nekadašnji britanski političar te britanski milijarder pomažu obiteljima kojima takva nepravda prijeti da se presele u druge europske zemlja kao što je Francuska.

Autori filma: Pierre Chassagnieux i Stéphanie Thomas
Odabrala: Mira Vočinkić

Post je objavljen 11.01.2018. u 11:22 sati.