Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Snajperist

Bojnik Ivan Mihajlović Sidorenko – obučavatelj snajperista

Bojnik Ivan Mihajlović Sidorenko rođen je 12. rujna 1919. u seljačkoj obitelji nedaleko Smolenska. Nakon deset razreda osnovne škole upisao je višu umjetničku školu u gradu Penza (nedaleko od Moskve), ali je 1939. upisao Vojnu pješačku akademiju na Krimskom poluotoku.

Početkom napada Njemačke na Sovjetski Savez bojnik Ivan Sidorenko završio je vojnu akademiju i dobio čin mlađeg poručnika (potporučnika – odgovara činu poručnika u OSRH). Odmah je sa svojim vodom uključen u bitku za Moskvu. Nadređeni zapovjednici uočili su Sidorenkovu sklonost obučavanju drugih, pa su ga predložili za obučavatelja snajperista.

Bojnik Sidorenko svoje podređene na obuci prvo je podučavao, a potom je sa svakim od njih odlazio u misiju te ih je praktičnom obukom pripremao za predstojeće zadaće. Tako je uz obuku novih sovjetskih snajperista bojnik Sidorenko uspio upisati okruglo 500 službenih pogodaka

Na svojim misijama sve do 1994. bojnik Sidorenko postao je i zamjenik zapovjednika, odnosno Načelnik stožera sovjetske 1122. streljačke pukovnije 1. baltičke skupine armija. Nakon više ranjavanja, u posljednjem tijekom borbi u Estoniji, bojnik Sidorenko dobio je zapovijed da više ne smije sudjelovati u bitkama i bojevima jer je njegovo znanje i umijeće obučavatelja izuzetno značajno i potrebito Crvenoj Armiji.

Nakon trećeg, teškog ranjavanja u Estoniji, od kojeg se oporavljao sve do kraja rata, bojnik Sidorenko 4. lipnja 1944. odlikovan je medaljom Heroja Sovjetskog Saveza. Nakon rata bojnik Sidorenko napustio je Crvenu Armiju i preuzeo posao direktora rudnika ugljena u Čeljabinsku, na Uralu. Godine 1974. preselio se u Dagestan na Kavkazu gdje umire 19. veljače 1987.




Post je objavljen 08.01.2018. u 15:59 sati.