Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

e-Muzej riječke fotografije


Prije svega moram reči da je Draga znantno bolje. Tlak je vraćen u normalu i još uvijek čeka koronarografiju. Planirao sam danas otiči do nje ali ja sam u banani,raspadam se, a ulaz u bolnicu je ograničen zbog epidemije gripe.
Draga pozdravlja sve drage prijatelje.


A sada o temi.

Čitavu prošlu godinu Fotoklub Rijeka bio je nositelj akcije 120 godina fotografije u Rijeci. U sklopu toga, naš je predsjednik prof. Borislav Božić pokrenuo osnivanje e-Muzeja rječke fotografije. Da ne izmišljam ovdije kopiram naslovu stranicu:

"MUZEJ U NASTAJANJU

U postupku je osnivanje e-Muzeja riječke fotografije, tj. formiranje internetske platforme na kojoj bi se trebalo nalaziti sve što je vezano za fotografiju u Rijeci. Cilj je u širem društvenom i umjetničkom kontekstu promovirati vrijednosti i dosege riječke fotografije. Materijali će biti sistematizirani u više kategorija po različitim osnovama. Povijest riječke fotografije istraživalo je nekoliko autora, ali ovo područje još ni izdaleka nije u potpunosti istraženo pa bi i ova platforma muzeja trebala tome pomoći. Dakle, cilj je objediniti i objaviti sve dosad istraženo te ga učiniti dostupnim i vidljivim. Zadaća Muzeja je i poticanje istraživanja svih onih područja riječke fotografije koja još nisu ni istražena, ni objavljena.

Što je riječka fotografija? Ovaj pojam određuje, ili treba određivati, sve autore koji su živjeli i radili i one koji još uvijek žive i rade u ovomu gradu. Pod ovim pojmom bit će uvrštene i fotografske izložbe koje su realizirale relevantne institucije u priznatim izložbenim riječkim galerijama. I izložbe autora koji ne pripadaju riječkom korpusu, a realizirane su u Rijeci, također će biti uvrštene u ovaj Muzej, zato što svojom javnošću postaju dio kulturne memorije ovoga grada.

Formiran je Programski savjet e–Muzeja riječke fotografije sa zadaćom uređivanja portala i određivanja njegovih osnovnih smjernica, a članovi su: Sabrina Žigo, viša kustosica Muzeja grada Rijeke, Marija Lazanja Dušević, viša dokumentaristica, kustosica Muzeja grada Rijeke, Sabina Salamon, voditeljica Zbirke fotografije, Zbirke medijske umjetnosti, filma i videa u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Damir Sabalić, viši stručni savjetnik konzervator u Konzervatorskom odjelu u Rijeci i Borislav Božić, profesor likovne umjetnosti, predsjednik Fotokluba Rijeka, inicijator i pokretač e-Muzeja.

Suosnivači e-Muzeja riječke fotografije su Fotoklub Rijeka, Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka."



Uz predstavljanje stranice e-Muzeja riječke fotokrafije, u našoj galeriji smo postavili prigodnu izložbu "120. Godina hobističke fotografije u Rijeci"


120 years of hobbistic photography in Rijeka



120 years of hobbistic photography in Rijeka



120 years of hobbistic photography in Rijeka



120 years of hobbistic photography in Rijeka



120 years of hobbistic photography in Rijeka



120 years of hobbistic photography in Rijeka


O našem klubu više možete pročitati na stranici Fotokluba, a o virtualnom muzeju na stranici e-Muzej rječke fotografije.






Post je objavljen 07.01.2018. u 11:30 sati.