Česnica ili božična pogača može biti običnija, ali i finija.
Evo fine pogače, po želji Zahire.
U 200 ml mlakog mlijeka stavite 1 kašičicu šećera,
1 kašičicu soli i izdrobljen jedan svježi kvasac.
Ostavite da se podigne na toplom 15 minuta.
U 700 g mekog brašna sipajte 2,5 kašičice soli
i jedno jaje. Dodajte kvasac i 100 ml mlake vode.
Umesite meko tijesto. Neka odstoji na toplom 20 minuta.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjavljenoj podlozi na pravokutnik i
naribajte trećinu od 250 g maslaca.Tijesto presavijte s lijeve i
desne strane po trećinu ka sredini pa s donje i gornje strane.
Ostavite tijesto da odmori 10 minuta. Ponovo razvaljajte
tijesto i naribajte još trećinu maslaca. Savijte ga ponovo
i ostavite 10 minuta. Razvaljajte tijesto, naribajte posljednju
trećinu maslaca i presavijte ga. U božićnu pogaču, česnicu,
ide srebrni ili zlatni novčić.
U pouljen okrugli pleh ili na papir za pečenje stavite
pogaču i premažite jednim slanim žumanjkom.
Ostavite 20 minuta i zagrijte pećnicu. Pecite na 200 stupnjeva
35 minuta.
Jedite u slast! A ako se dijeli božićna česnica, neka vam
dopadne novčić i donese sreću!
Post je objavljen 08.01.2018. u 06:44 sati.