Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Snajperist

Alija Nurmuhambetovna Moldagulova – 54. streljačka (pješačka) divizija

Alija Nurmuhambetovna Moldagulova rođena je 15. lipnja 1925. u selu Bulak Kazahstan. Vrlo rano je izgubila roditelje, pa je živjela u obitelji ujaka u Alma Ati. Ujak ju je upisao u Vojnu akademiju u Lenjingradu 1935. Početkom napada na Lenjingrad Vojne škole su se evakuirale iz samog grada preko Ladoškog jezera.

Alija je u školi ostala sve do svibnja 1943. a onda se odlučila za prelazak iz škole na obuku za snajperisticu. Obuku je završila u srpnju 1943. te je potom raspoređena u snajperiste ruske 54. streljačke (pješačke) divizije.

Sudjelovala je u bitkama i borbama za oslobođenje grada Pskova i njegovog šireg okružja i pri tomu uspjela upisati 78 službenih pogodaka. Tijekom jednog napada 14. siječnja 1944. pješačka bojna u kojoj se nalazila i Alija ostala je bez zapovjednika, ali i časnika, Alija je hrabro ustala iz rovova i povikala: 'Vpered na Rodiny' (Naprijed za Domovinu) i potrčala prema njemačkim vojnicima. Vidjevši je i preostali sovjetski vojnici iz te 4. streljačke bojne jurnuli su naprijed.

Nažalost. Alija je pogođena fragmentima (šrapnelima) minobacačke granate, ali je nastavila dalje sve dok nije došlo do bliske borbe (prsa o prsa) između njemačkih i sovjetskih vojnika. Alija je još jednom pogođena i nakon toga izdahnula.

Za svoju hrabrost posthumno je odlikovana ordenom Heroja Sovjetskog Saveza i Lenjinovim redom 4. lipnja 1944.. Njezin grob nalazi se na vojnom groblju u Monakovu u gradu Pskovu.




Post je objavljen 04.01.2018. u 09:25 sati.