Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/usputne-biljeske

Marketing

Povrtno varivo

Kako su proteklih blagdanskih dana obroci bili obilni, česti i uglavnom s puno mesa, kolača i ponešto prateće kapljice, odlučih danas pripremiti jedno lagano povrtno varivo, kako bi malo rasteretio organizam i poštedio ga probavljanja velikih količina hrane. Dio namirnica bio je svjež, mladi luk i dvije vrste paprike, a drugi dio smrznuti, mješavina za francusku salatu. Nešto je bilo i konzervirano, koncentrat rajčice i kocka za juhu. U nastavku je relativno jednostavni recept za ovo povrtno „postblagdansko“ varivo.

U veliku duboku tavu ma vrućem maslinovom ulju popirjati, na kolutiće narezani mladi luk i začiniti ga šarenim paprom. U otprilike litru vode rastopiti jednu povrtnu kocku za juhu, što je temeljac, kojeg kasnije treba pomalo dolijevati. Kad luk poprimi zlatno-smeđu boju dodati tri sitno narezane očišćene paprike i začiniti ih solju, crvenom paprikom i mješavinom mediteranskih začina. Pirjati na laganoj vatri, uz povremeno dodavanje temeljca, dok paprike ne omekšaju. Dodati malo koncentrata rajčice i žlicu ajvara. Nakon kraćeg pirjanja dodati oko pola kilograma mješavine za francusku salatu, koja uključuje grašak, mrkvu i krumpir. Začiniti sa još malo soli i vrlo malo kurkume. Uliti ostatak temeljca i još vode po potrebi. Kuhati oko pola sata. Pred kraj dodati jednu žlicu oštrog brašna, kako bi jelo dobilo na gustoći. Nakon kuhanja pričekati dvadesetak minuta kako bi namirnice prilikom hlađenja dodatno otpustile aromu. Uz šnitu-dvije kruha uživati u aromatičnom povrtnom osvježenju, nakon konkretne, prigodne, blagdanske hrane.

Vjerujem da ovdje na blogu ima puno boljih kuharica i kuhara, koji će ovom jelu možda naći i poneku zamjerku. To je samo još jedan moj pokušaj kuhanja, u kojem sam kao i u bloganju relativno nov i tek ga otkrivam. Znam spremiti svega nekoliko jednostavnijih jela, priprema kojih mi uglavnom predstavlja zadovoljstvo, kao i konzumacija istih i pisanje o njima. Dobar tek!




Post je objavljen 02.01.2018. u 11:21 sati.