Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Snajperist

Klaudija Efremovna Kalugina – 3. bjeloruska armija

Klaudija Efremovna Kalugina rođena je 1926. i postala je najmlađa žena-snajperist (snajperistica) u Sovjetskom Savezu (Rusija) tijekom Drugog svjetskog rata. Kalugina je u dobi od samo 17 godina ušla u školu za snajperiste.

Naime, visoka samo 157 centimetara, mršava, više nalik djevojčici nego djevojci nije baš impresionirala sovjetske časnike. Već je odlučeno da će joj se prijava za snajperisticu odbiti, a onda se pojavila još jedna kandidatkinja 'djevojčica' za snajperisticu.

Bila je to Maruška Čikvinceva, nešto starija od Kalugine. Djevojke su se odmah vezale jedna za drugu, a zapovjednica škole za snajperistice Zinaida Andrejevna Uranceva tražila je od nadređenih da ih ipak obije ostave u školi. Zapovjednica Uranceva osobno je radila s 'djevojčicama' i s njima testirala novu taktiku snajperista u paru.

Djevojke su uspješno na kraju završile obuku i raspoređene u snajperiste 3. bjeloruske armije točnije na lenjingradsku i kalinjingradsku bojišnicu. Oružje kojim su bile opremljene je puška Mosin-Nagant. Kalugina je razvila osobnu taktiku i nikada nije ispalila više od jednog metka po danu, a položaje je mijenjala samo noću. Bila je pravi majstor u kamufliranju, a pucala je samo na visoko vrijedne ciljeve (zapovjednike, snajperiste i strojničare, nikada nije pucala na obične vojnike).

Do kraja rata Kalugina je upisala 257 službenih pogodaka. Najveću pogrešku koju su djevojke počinile bila je ta što su zaboravile skinuti optiku tijekom sunčanog dana, a tu neopreznost životom je platila Maruška Čikvinceva. Pogibija prijateljice teško je pogodila Kaluginu koja je danima neutješno plakala.

Ni kraj rata nije utješio Kaluginu zbog gubitka prijateljice, pa je Kalugina napustila vojsku i jednostavno nestala u prostranstvima tadašnjeg Sovjetskog Saveza (nemoguće je pronaći ikakve podatke o životu Kalugine nakon završetka rata). Kalugina je brojem službenih pogodaka zauzela visoko 4. mjesto među sovjetskim snajperisticama (njih 2000) koje su iz stroja izbacile oko 12 000 njemačkih časnika, dočasnika i vojnika (to pak odgovara tadašnjem brojčanom stanju njemačke divizije).




Post je objavljen 31.12.2017. u 10:01 sati.