Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

It Comes at Night (2017)

654425

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Izolirani u svome domu dok nepoznata prijetnja terorizira okolinu i šire, otac obitelji organizirao je red u svome domu i sigurnosne metode sa svojom ženom i sinom. Problemi nastaju kada se mlada obitelj pojavi i počnu tražiti zaklon i utočište...

it-comes-at-night-750x375

It Comes at Night prilično je zamjetan film bio kroz cijelu 2017. godinu. Od najava pa sve do marketinških trikova koji upućuju da ne znate ništa o filmu dok ga stvarno ne krenete gledati, pa čak ni preko službenih trailera, film je i u meni izazvao interes. Iako je pompozno najavljivan kao horor film, on to u svojoj suštini zapravo i nije. Riječ je primarno o drami s triler i ponekim horor elementom, oblik survival filma koji zbog svoje misterije, nepoznate epidemije ili čegaveć i zbog ponekih jump scena odaje dojam da je riječ o horor uratku. No sličan slučaj imali smo s filmovima Cloverfield 2 te s filmom Hidden, od kojih je potonji ustvari jedini punokrvni horor. Obitelj u izolaciji dobiva goste koji su naizgled normalni ljudi koji traže sklonište jer su u nevolji. Ok, to je možda prihvatljivo, no ne kada je nešto nepoznato vani. Ova mistična radnja stvara atipičan film koji definitivno nije za svakoga. Nekome će možda biti dosadnjikav, nekome prelagan, nekome opterećen, no meni je uspio potrefiti poantu vlastite intrige. Istina, moglo je biti izvedeno puno bolje i zanimljivije, no zbog svoje ograničenosti možda je bolje da nam se nije otkrivalo previše.

It_Comes1

Atmosferičnost je ključan element cijelog projekta. Neprestano ste u nekoj neizvjesnosti, budući da niste sigurno ni kamo film točno ide, niti vam za to ne daje nekakve naznake. Sadržava multidimenzionalnost budući da, gledano sa scenarističke i psihološke strane, posjeduje više slojeva. Na prvu sve izgleda kao da je riječ o nekom ili nečem vani, no prava istina i problem nije u vanjštini, već u unutrašnjosti. Naslov filma može referirati na svakojake pojave, no zadnje na što sam pomislio je da bi to mogla biti neka psihološka anomalija ili paranoičan mindset pojedinca. Višeslojnost je kvalitetno potkrijepljena s odličnim ambijentom i soundtrackom, a također je film i vizualno moćan. Stvaranje napetosti pred određenu krucijalnu scenu napravljeno je vješto, zanimljivo i iskusno, valja uzeti u obzir da je ovo drugi dugometražni i prvi žanrovski film redatelja Treya Edwarda Shultsa. Unatoč svim zanimljivim i gore spomenutim plusevima i intrigantnim segmentima, pa čak i potencijalno vrlo dobroj ocjeni, filmom nisam previše oduševljen. Nedostaje mu, mimo odlične konzistentnosti, ponešto jednostavnija i površnija naracija u nekim dijelovima, a gledano sa subjektivne strane, u par dijelova mu zamjeram manjak jezivih scena.

It-_Comes-at-_Night

It Comes at Night, za kraj, sadrži odličnu glumu koju pokazuju fantastični Joel Edgerton, žena mu Carmen Ejogo, sin Kelvin Harrison Jr. te par Christopher Abbott i Riley Keough. Drago mi je svakako da sam ga pogledao, no da će dobiti drugo gledanje - neće baš ići.

Post je objavljen 30.12.2017. u 00:48 sati.