Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Snajperist

William Edward 'Billy' Sing – 31. pješačka bojna

Konjanik (Trooper) William Edward Sing rođen je 2. ožujka 1886. bio je snajperist australske 31. pješačke bojne u sastavu 5. lake konjaničke pukovnije Australskih imperijalnih snaga (AIF) koje su sudjelovale u sastavu Australsko-Novozelandskog armijskog korpusa (ANZAC - Australian and New Zealand Army Corps) tijekom bitaka Prvog svjetskog rata na Galipolju.

Snajperist (specijalist-konjanik) William Edward 'Billy' Sing nosio je nadimak 'Assassin' i službeno nosi titulu najuspješnijeg australskog snajperiste do danas. Upisao je 201 službeni pogodak na bojištu Galipolja, a neslužbeno brojka se penje i do 300.

William Edward 'Billy' Sing kretao se u sastavu snajperskog tima s dva motritelja (spottera) Ion 'Jack' Idriessom i Tom Sheehanom. Bio je naoružan karabinom (puškom) tip Lee-Enfieldom, a djelovao je uvijek s položaja vrlo blizu protivničkim (turskim) crtama.

Slovio je kao vrlo nemilosrdan snajperist te je otvarao paljbu čak i na ranarnike koji su izvlačili povrijeđene protivničke vojnike. Njegovi 'spotteri' često su mu poradi toga prigovarali, ali on bi ih uvijek hladno 'podsjećao' što su turski snajperisti učinili australskim časnicima tijekom iskrcavanja.

William Edward 'Billy' Sing djelovao je i na Zapadnom bojištu tijekom Prvog svjetskog rata. Bio je ranjen u rame kada je turski metak pogodio njegovog 'spottera' Toma Sheehana u dalekozor i potom se odbio u njegovo rame. Na Zapadnom bojištu prebolio je gripu, zaušnjake i 'nagutao' se bojnih otrova od kojih je kasnije imao stalne probleme s plućima.

Zaradio je i mijalgiju (grčenje mišića) te razne vrste parazitizma (gljivičnih oboljenja i tegoba). Sve te bolesti zapečatile su njegovu vojnu karijeru, pa se vratio u australiju gdje se pokušao baviti ovčarstvom i kopanjem zlata. No, umro je u relativnom siromaštvu, zaboravljen od vojske, u Brisbaneu tijekom Drugog svjetskog rata nadnevka 19. svibnja 1943.




Post je objavljen 27.12.2017. u 12:20 sati.