Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik

Prema Svetom pismu, a njegovo mučeništvo zabilježeno je u novozavjetnoj knjizi Djela apostolska, Stjepana su židovske starješine lažno optužile da je uvredljivo govorio protiv Mojsija i Boga. Nakon što se on počeo braniti vijećnici su ga izveli izvan grada i pogubili ga kamenovanjem. O svetom Stjepanu Prvomučeniku Sveto pismo prenosi njegove posljednje riječi koje je klicao dok je umirao: ''Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh''. Prema običajima, na današnji se dan ide u posjet rodbini, susjedima i prijateljima, a mnogi roditelji s djecom odlaze u crkvu gledati jaslice. Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom, znakom ''oruđa'' kojim je ubijen, u drugoj (preneseno s jednog portala).

Dok je sv. Stjepan kamenovan scenu je promatrao mladić iz Tarza, progonitelj kršćana Savao, kasnije nazvan Pavao i poznat kao apostol pogana. Velikodušnost mučenika, koji je oprostio svojim mučiteljima, sigurno je potresla mladića i pripremila plodno tlo za njegovo obraćenje, kad ga je presreo sam uskrsli Gospodin na putu Damask, gdje je poslan da se još jedanput obračuna s kršćanima.
Već tada se pokazalo da je "krv mučeniuka sjeme kršćana".

S ovim primjerom kako Gospodin mijenja srca koja mu se otvore (a ključ je iznutra), svim Stjepanima, Šteficama i nositeljima sličnih imena želim


SRETAN IMENDAN!

Post je objavljen 26.12.2017. u 15:17 sati.