Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

'Božićno primirje'

Tijekom povijesti ratova i bitaka znale su se događati vrlo neobične stvari, odigravale su se vrlo neobične bitke, ili pak se sklapala vrlo neobična primirja. Iako sam o ovakvim događajima već prije pisao, ova spontana gesta i pak zavrijeđuje biti opetovana na Božić.

'Božićno primirje' – Ypres 1914.

Tijekom 1. Svjetskog rata, točnije 24. prosinaca 1914., dogodilo se jedno vrlo neobično primirje koje se dogodilo spontano, bez ikakvih prethodnih priprava i bez ikakvih zapovjedi. Na belgijskoj crti bojišnice, nedaleko od grada Ypres njemački vojnici odlučili su svoje rovove i kretnice okititi božićnim drvcima kako bi si stvorili bar prividni blagdanski ugođaj.

Tijekom badnje večeri, 24. prosinca 1914. godine, njemački vojnici spontano su počeli pjevati 'Stille Nacht' i božićna drvca postavljati na prsobrane rovova. Ispočetka britanski vojnici pomislili su da je u pitanju neka njemačka varka, ali kako se baš ništa nije događalo osim ugodnih tonova božićne pjesme i britanski vojnici počeli su pjevati 'Silent Night', uz pratnju škotskih gajdi.

Ovo pak je tada potpuno zbunilo francuske i belgijske vojnike kojima ništa nije bilo jasno. Nakon kraćeg vremena iz rovova su počeli izranjati transparenti s natpisima 'Sretan Božić'.

Ubrzo nakon toga iz rovova su počeli provirivati vojnici jedne i druge strane, a potom su neki i izašli iz istih s podignutim rukama. Ubrzo su njihov primjer slijedili i ostali vojnici, pa su se manje skupine stale kretati do područja nazvanog 'ničija zemlja' izrovanog granatama.

Na tom mjestu vojnici su opet spontano počeli razmjenjivati darove u vidu cigareta, pekmeza, viskija, šampanjca, čokolade. Potom je britanski kapelan održao kraću misu kojoj su nazočili britanski, francuski, belgijski i njemački vojnici. Nakon mise odigrana je nogometna utakmica koja je završila rezultatom 3 : 2 za njemačku momčad.

Časnici koji su prekasno shvatili što vojnici rade na položajima kasnije se nisu uopće željeli miješati, ili pak su se priključili božićnom slavlju (dakako, bili su to mlađi časnici nižega ranga).

Tako je u povijesti bitaka i ratova ostalo zabilježeno to 'Božićno primirje' koje je po službenim zapisima potrajalo sve do božićnog jutra, mada su mnogi kasnije preživjeli sudionici tvrdili da se primirje održalo i do nekoliko tjedana nakon Božića.






Post je objavljen 25.12.2017. u 08:46 sati.