Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Problem je u snimateljima?

Kad god se dogodi situacija gdje netko snimkom, bilo fotografijom bilo video snimkom, zabilježi neko nedolično ili čak protuzakonito ponašanje ili situaciju, uvijek se nađe onih koji će prvo kritizirati ni manje ni više nego snimatelja!

Od uobičajenog floskularenja tipa "Tko je njemu dozvolio da snima?" (a snimanje na javnim mjestima je dozvoljeno i ne treba nikoga pitati za dozvolu), pa do toga da se (u svrhu diskreditiranja) snimatelja etiketira svim mogućim i nemogućim omalovažavajućim epitetima i etiketama.

Međutim, oni koji u takvim situacijama kritiziraju snimatelja zbog samog čina snimanja nečeg nedoličnog ili protuzakonitog, a ne kritiziraju onoga tko je počinio nešto nedolično ili protuzakonito, time zapravo staju na stranu onoga tko je napravio nešto nedolično ili protuzakonito. Drugim riječima, brane nekulturne osobe, prestupnike, kriminalce...

Pojava je zapravo vrlo slična onoj u kojoj se fotografe i fotoreportere kritizira npr. zbog snimanja raznih prirodnih katastrofa, prometnih i drugih nesreća i sličnih prizora, a gdje se pokušava omalovažavati iste serviranjem kojekakvih demagoških bajki poput one da "koriste tuđu nesreću za zaradu i slavu" dok realno samo prenose vizualnu informaciju s mjesta nekog događaja (a slika vrijedi više od pisane riječi).

Post je objavljen 22.12.2017. u 18:20 sati.