Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRAVNA BORBA „ ZELENE AKCIJE“ PROTIV APARTMANIZACIJE SRĐA



VLADA IZDALA STARO RJEŠENJE

„Zelena akcija“, Inicijativa građana „Srđ je naš“ i „Udruženje hrvatskih arhitekata“ podnijeli su 8.12. 2017. tužbu protiv Rješenja o prihvatljivosti projekta apartmanizacije Srđa.
Nakon što je navodni investitor pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske, tražeći pola miljarde eura odštete, Vlada RH je izdala isto Rješenje koje je sud poništio prošle godine. Time je, stav je Zelene akcije prema ovom priopćenju, ponizila sve građane ove zemlje koji se drže zakona i sudskih odluka.


“Novo rješenje o prihvatljivosti za okoliš apartmanizacije Srđa Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo je na temelju stare studije, bez provođenja novog postupka i doslovnim prepisivanjem starog rješenja. Na taj način su grubo ignorirali presudu ovog Suda, a građane ponizili, još jednom dokazujući da su neki u ovoj zemlji iznad zakona i sudova. Istovremeno, na nas koji godina ukazujemo, i na sudovima dokazujemo, nezakonitost ovog projekta vrše se ogromni pritisci“, izjavio je ispred Upravnog suda u Splitu pravnik Zelene akcije, Enes Ćerimagić.
Pravnik Ćerimagić je dalje rekao :“ Pritisci su se naročito pojačali dan prije podnošenja tužbe, kad nas je navodni investitor putem odvjetničkog društva Hanžeković tužio tražeći od nas oko 160 tisuća kuna te zabranu javnih nastupa. Nastoji nas se ušutkati na sve moguće načine, a Zelenu akciju bankrotom ugasiti. Bez obzira na sve dosadašnje i buduće pritiske mi ne odustajemo od pravne borbe protiv apartmanizacije Srđa i Dubrovnika”.
Đuro Capor, kordinator inicijative „Srđ je naš“ dodao je:“Ovaj projekt kroz niz mišljenja i studija odbacila je struka. 84% građana i Dubrovnika odbacilo ga je na referendumu. U konačnici odbacili su ga i sudovi kroz tri pravomoćne presude. Ignoriranjem volje građana i građanki te mišljenja struke nosimo se godinama. Međutim, izigravanje sudskih presuda, naročito s najviših razina vlasti, doživljavamo kao daljnje ponižavanje građana Dubrovnika i nepravdu na koju ne smijemo šutjeti. Vrijeme je da ova Vlada shvati da netko tko pokušava građanima Hrvatske oteti pola miljarde eura nije prijatelj, a PR savjetnici povezani s tvrtkom Razvoj golf, poput Krešimira Macana, nikako ne smiju biti savjetnici Vlade”.

Kontakt info:
Enes Ćerimagić, 099 31 49 625
Đuro Capor, 091 785 76 96


ŠTO JE SRĐ?
Srđ je brdo na sjevernoj strani iznad grada Dubrovnika Nadmorska visina mu je 415 metara.
Padine brda se spuštaju do morske obale. Brdo Srđ imalo je važnu ulogu u odbrani Dubrovnika, kako u prijašnjim pokušajima okupacije grada, tako i u Domovinskom ratu.
Žičara je na brdu Srđ prvi put sagrađena 1969. godine, no uništena je u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata. Žičara je obnovljena i puštena u funkciju 2010. godine. Duga je 778 metara a ukupno može primiti 30 putnika u dvije kabine. Vožnja traje svega četiri minute.Kod gornje postaje žičare nalaze se suvenirnica i restaurant s panoramskim pogledom, a tu je i amfiteatar sa 120 sjedala, koji se može iznajmiti za privatna događanja. Brdo Srđ, vjeruje se, ime je dobilo prema crkvi Sv. Srđa iz 13. stoljeća koji je bio zaštitnik grada Dubrovnika prije Svetog Vlaha.
U blizini sjevernih obronaka brda Srđ izvire rječica Ombla duga samo 30 metara koja vodom snabdijeva grad Dubrovnik. Ona je dio rijeke Trebišnjice koja ponire u Popovom polju u dubrovačkom zaleđu. Tridesetak metara od izvora rijeke Omble nalazi se mali slap visine 70-ak cm nakon kojeg Ombla utječe u Jadransko more u 5 km dugačkom fjordu rijeke dubrovačke kod mjesta Komolac. (MZZ)




Brdo Srđ iznd grada Dubrovnika na kojem "investitor" žele graditi apartmane.






Post je objavljen 10.12.2017. u 19:15 sati.