Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

Gulami – pretorijanci (janjičari) Abasidskog kalifata

Baš poput 'osmanlijskih janjičara' (zapravo, po Athumanunhu, janjičari su ustrojeni na 'sliku' gulama), gulami su osobna garda kalifa ustrojena od zarobljenih vojnika azijskih (kavkaskih) kršćana.

Gulam bi u nekom direktnom prijevodu trebao označavati 'mladića, dečka' kada bi se pokušala prevesti arapska riječ 'ghilman, ghulam'. Gulame je kao svoju osobnu stražu u službu uveo abasidski kalif Al-Mutasim (na vlasti 833.- 842.) jer su mu arapska plemena bila prevrtljiva i u stalnoj borbi za vlast.

Ovdje su sada na cijeni Armenci, Gruzijci, Rusi ... (baš kao kod janjičara Albanci, Bugari, Bosanci ...) te se od njih traži prijelaz na islam i strogi celibat (u strahu od zasnivanja neke svoje dinastije – po Athumanunhu).

No, baš kao i kod janjičara i mameluka (slijedeći u mom nizu pretorijanaca slobodnih robova), gulami su uspjeli postati opet 'država u državi', odnosno uspjeli su promijeniti stroga pravila vladara i postati vojna kasta Abasidskog kalifata.

Gulami su uspjeli smijeniti (svrgnuti) čak četiri kalifa i razviti 'prevrtljivu' sposobnost robova koji svrgavaju svoje gospodare. No, dobro. Bez obzira na njihovu političku prevrtljivost, njihova vojnička služba i borbena vrijednost ne dovode se u pitanje i sumnju.




Post je objavljen 10.12.2017. u 10:51 sati.