Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 47

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine i donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Pivnica

Čitam: Prema Guinnessovoj knjizi titulu najstarijeg puba (pivnice) u Irskoj i u Europi drži SEAN'S BAR u Athlone u središnjoj Irskoj. Taj pub djeluje neprekidno od 900. godine do današnjeg dana.


Komentar cinika: To nije ništa u odnosu na mnoge krčme po Zagorju koje djeluju još od stoljeća VII. Samo što se danas zovu – Caffe ili Bistro, tj. uđeš bistro, izađeš mutno.

Hobotnice

Čitam: Hobotnica spada među u najinteligentnija bića koja žive u moru, ali ne zaslužuju najbolju titulu kad je u pitanju roditeljstvo. Hobotnica svoj pomladak štiti samo kratko vrijeme od predatora , ne nauči ga gotovo ništa i brzo prepušta samom sebi.


Komentar cinika: Možda su hobotnice zato i najinteligentnija morska bića, jer u takvim uvjetima mogu preživjeti samo najsposobniji. To ne vrijedi za naše političare iako se često govori da su 'hobotnice'.

Televizor


Čitam: Najskuplji televizor na svijetu stoji 2,25 milijuna dolara. Njegov okvir je ukrašen 18-karatnim ružičastim zlatom, optočen sa 72 dijamanata i presvučen kožom aligatora.


Komentar cinika: I to sve kako bi se poboljšala kvaliteta slike.

Knjiga narodu


Komentar cinika: Nije u tome ništa čudno. Starci sve slabije vide pa sve manje čitaju, a mladi se učlanjuju u njemačke, irske ili kanadske knjižnice.

Pax Americana


Čitam: Kriminalno podzemlje iskoristilo je nepostojanje vladavine prava sjevernoafričke zemlje Libije, kao i opći kaos u vrhu države, te ponovno pokrenulo trgovinu robljem.


Foto: AFP
Komentar cinika: Ameri ratovali u svojoj zemlji protiv trgovine robljem u 19. stoljeću, a onda ga svojom akcijom uvođenja 'demokracije' uveli u Libiju u 20. stoljeću.

Ljudi i psi

Čitam: Odzvonilo držanju pasa na lancima, a zabranjeno je i nakon 60 dana usmrćivati neudomljene životinje. Moraju se osnovati skloništa za zbrinjavanje životinja. Komunalni redari dobivaju ovlasti da mogu ući u tuđa dvorišta i provjeriti u kakvim uvjetima žive životinje. Kazne za lokalne jedinice samouprave koje ne osnuju skloništa bit će od 30 do 50 tisuća kuna.

Komentar cinika: A ljudi? Kad netko teško živi kaže se za takav život da je pasiji. Možda će sad trebati promijeniti tu sintagmu da je takav život „ljudski život“.

Sve za lovu

Čitam: Alojz Tomašević i dalje ostaje požeško-slavonski župan. Tako su odlučili vijećnici Županijske skupštine, podigavši danas ruku za proračun. Od 37 vijećnika njih 21 podiglo je ruku za proračun, pa je izglasavanjem proračuna on uspio sačuvati položaj.
Prilika da ga se elegantno smijeni ukazala, na izglasavanju proračuna, no to se nije dogodilo. Tomašević očito uživa podršku HDZ-ovih vijećnika i najvećeg dijela lokalnog članstva stranke.


Komentar cinika: Bilo bi vrlo zanimljivo istražiti kako žive supruge HDZ-ovaca koji su glasovali za proračun. A možebitno bi one podržale svoje mačo-muževe da ih i mlate samo da im oni ne izgube prinadležnosti.

Glup, gluplji, najgluplji

Čitam: Na stranici Topten, nalaze se razne top liste, a sada je netko napravio i top listu najglupljih zemalja svijeta. Hrvatska je u samom vrhu liste najglupljih zemalja, točnije ljudi, jer jedan komentar kaže: „Zemlja je prekrasna, ali Hrvati su tako glupi“.
Kako se situacija mijenja iz časa u čas, savjetujem – koga zanima – da pogleda top listu na linku
Za utjehu, u jednom komentaru stoji: „Čim Hrvati izađu van postaju marljivi, pristojni i moderni…“


Grad iz kojeg su u stoljeću VII građani iselili u Hrvatsku.
Komentar cinika: Ništa čudno, iz Hrvatske odlaze samo marljivi, pristojni i moderni, a ostaju: ZNA se.

Ne pada jabuka…

Čitam: Na Središnjem odboru HDZ-a, kazao je Plenković, donesena je odluka i o radnoj skupini koja će pristupiti izradi novog Statuta HDZ-a na čelu koje će biti Karlo Ressler, inače, posinak Vladimira Šeksa. Najavio je da će nacrt novog Statuta biti predstavljen početkom travnja iduće godine.


U odabranom društvu

Komentar cinika: Mladiću će pisanje Statuta HDZ-a biti vježba za pisanje novog Ustava RH.


Kriptosvijet

Čitam: Najveća bitcoin pljačka izvedena je 2014. godine kada je nestalo čak 850 000 bitcoina po današnjoj vrijednosti preko 12 milijardi dolara. Ova posljednja, u Sloveniji, u iznosu 4700 bitcoina (65 lilijuna dolara) je 'kamilica' u odnosu na tu najveću.
Kako se zaštititi? „Apsolutna sigurnost ne postoji, no postoji mogućnost da se malo bolje osigurate“, savjetuje Vedran Vuhasović, stručnjak za informacijsku sigurnost.


Komentar cinika: Po sudu ovog cinika postoji apsolutna zaštita: ne kupujte kriptovalute. No takva zaštita u svijetu u kojem vlada zakon 'Zlatnog teleta' je neprovediva jer zakon ima previše poklonika koji bi željeli zaraditi a da ništa ne rade.


Post je objavljen 09.12.2017. u 09:31 sati.