Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Pretorijanci

Gabiniani – Ptolomejevi pretorijanci

Gabiniani su zapravo rimski legionari iz sastava legije Aulusa Gabiniusa (po Athumanunhu to bi trebala biti XXII. legija naziva Legio vigesima secunda Deiotariana), točnije njih oko 2000 koje je Gabinius ostavio u Aleksandriji sa zadaćom zaštite kralja Ptolomeja XII.

Ubrzo ovi rimski legionari potpuno su prihvatili lagodan i 'raskolašen' način života Aleksandrijaca. Naime, legionari su se oženili Egipćankama, dobili djecu i u potpunosti zanemarivali 'rimsku stegu'. No, Gabiniani nisu izgubili na svojoj bojnoj spremnosti, a Ptolomej ih je često uključivao u svoje bitke s protivnicima.

Sam Julije Cezar opisivao ih je kao dostojne i opasne protivnike. Nakon smrti Ptolomeja XII. Gabiniani su stali na stranu Ptolomeja XIII čiju su stranu držali i tijekom 'bratsko-supružničkog' sukoba za tron između Kleopatre VII. i Ptolomeja XIII.

Gabiniani su zapravo Kleopatri zamjerili 'pro-rimsku' politiku kada ih je ona optužila za ubojstvo sinova Marcusa Calpurniusa Bibulusa koji su ih došli povesti u rat protiv Partha (današnja Sirija). Očito je da se Gabiniani nisu bili spremni odreći lagodnog života u Ptolomejevom carstvu i krenuti u bitku s opasnim Parthima.

No, tijekom Pompejevih ratova (građanski rat između Cezara i Pompeja) Gabiniani su se ipak pridružili (točnije njih 500-tinjak) legijama Pompeja protiv Cezara.




Post je objavljen 08.12.2017. u 22:09 sati.