Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

AlphaZero samouk

Vijest o novom AI programu AlphaZero u 10 mjesecu zadivila je cijeli svijet.
Za razliku od dosadašnjih programa, AlphaZero nije imao pristup ljudskom znanju u igri go u obliku nekoliko tisuća profesionalnih partija koje bi mu pomogle da postane najjači na svijetu, već je u osvajanje go svijeta krenuo samo sa znanjem o osnovnim pravilima.
Unatoč tome program je u samo 3 dana uspio nadjačati verziju AlphaGoa koja je pobjedila Lee Sedola. Nakon 21 dana nadjačao je verziju AlphaGo Mastera, koji se proslavio pobjedivši 60 najačih igrača na svijetu, zajedno s najjačim igračem na svijetu Ke Jiem.
Nakon 40 dana učenja od "nule" program je uvjerljivo nadjačao sve prethodne verzije i postao dominantan u ovoj 4000 godina staroj igri.
Kao da to samo po sebi nije dovoljno fascinantno ovih dana stižu nam nove zanimljive vijesti.
Nakon što je u Gou pobjedio sve redom, njegovi tvorci iz Googla odlučili su ga usmjeriti na slične igre kao što su šah i Shogi.
Nakon samo 4 sata učenja, AlphaZero je nadjačao trenutno najjači šahovski program na svijetu Stockfish s dobivenih 28 pobjeda i 72 remija od 100 odigranih partija.
Nakon ovog povjesnog pothvata uhvatio se i učenja Shogija gdje mu je dva sata učenja bilo dovoljno da pobjedi "Elmo", najjači shogi program na svijetu.
Više informacija pročitajte na: https://www.sciencealert.com/it-took-4-hours-google-s-ai-world-s-best-chess-player-deepmind-alphazero"

Lijep pozdrav;
Vladimir

Preveo i preporučio Vladimir Ribičić

Post je objavljen 07.12.2017. u 13:40 sati.