Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

I OPĆINA POLIČNIK NE PROVODI IZBORE ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
Podružnica Zadarske županije

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


I OPĆINA POLIČNIK NE PROVODI IZBORE ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA

https://www.opcina-policnik.hr/vijesti/izbor-clanova-vijeca-mjesnih-odbora



Jedinice lokalne samouprave općine i gradovi u svojim statutima predviđaju uređenje mjesne samouprave. Prema članaku 61.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jedinica lokalne samouprave koja ima osnovane mjesne odbore dužna je provoditi izbore za članove vijeća mjesnih odbora, a izbore za članove vijeća mjesnih odbora raspisuje predstavničko tijelo.
U Hrvatskoj je u više desetaka općina i gradova istekao mandat za članove vijeća mjesnih odbora osnovanih na njihovu području, ali njihovo predstavničko tijelo i dalje ne raspisuje izbore za članove vijeća. Bilo je prilike za raspisivanjem izbora, ali to jednostavno nije učinjeno. Predstavničko tijelo pojedinih općina i gradova ne postupa po zakonu, odnosno ne donosi odluku o provedbi izbora za članove vijeća mjesnih odbora.

I dalje se krši se Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jedinica lokalne samouprave. U Hrvatskoj o ovome nitko ne vodi računa, niti postoje sankcije za pojedine jedinice lokalne samouprave koje imaju osnovane mjesne odbore, a ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora. Zato se tako i ponašaju. Uvidjevši kako nema nikakvih sankcija sve se više povećava broj jedinica lokalne samouprave koje ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora. Evo najsvježije i Općina Poličnik ne provodi izbore za članove Vijeća mjesnih odbora.Zadnji put je provela izbora za članove Vijeća mjesnih odbora 01. prosinca 2013. godine.

Mnogi načelnici općina i gradova u RH su ujedno i zastupnici u Hrvatskom saboru. Postavlja se pitanje ako se ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora zašto ti isti načelnici/ gradonačelnici općina i gradova koji su i zastupnici čije lokalne jedinice ne provode izbore ne predlože ukidanje članaka 61.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jedinica lokalne samouprave koji se odnosi da su dužni provoditi izbore za članove vijeća mjesnih odbora.

Čudno da novim zakonom „lex šerif“ nisu predviđene nikakve sankcije za neprovođenje izbora za članove vijeća mjesnih odbora. Kako se sve više povećava broj jedinica lokalne samouprave koje ne provode izbore za članove vijeća mjesnih odbora moguće je da se ukini članak 61.a Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jedinica lokalne samouprave koji se odnosi da su jedinice lokalne samouprave dužne provoditi izbore za članove vijeća mjesnih odbora i da više neće postojati mjesni odbori.

Zadar, 6. prosinca 2017. godine

Stranka hrvatskog zajedništva
Podružnica Zadarske županije


Post je objavljen 06.12.2017. u 10:46 sati.