Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

Države svijeta (22) - BOSNA I HERCEGOVINA

Zemlja na jugoistoku Europe sa svega trima susjedima: Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom. Glavni grad joj je Sarajevo, dok su ini veći gradovi Mostar, Tuzla, Banja Luka, Zenica i Bihać ... Zauzima površinu od 51.157 km2. Stanovnika je nešto manje od 4 milijuna. Najviše je Bošnjaka (oko 48 %), Srba (oko 37 %) pa Hrvata (oko 14 %). Najviši vrh je Maglić (2.387 m), a najduža rijeka Sava u koju među inim utječu, Drina i Bosna.



Nakon što su ju 1463. zauzele osmanlije sve do 1878., i pripajanja Austro-Ugarskoj monarhiji, bila je dijelom Otomanskoga carstva. Po svršetku I. svjetskoga rata ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije, a iza II. svjetskoga rata postaje narodnom republikom u Federativnoj narodnoj republici Jugoslaviji, poslije nazvanoj SFRJ. Neovisnost je stekla 1. ožujka 1992. Taj se nadnevak slavi kao Dan neovisnosti, dok se Dan državnosti proslavlja 25. studenoga u spomen na zasjedanje ZAVNOBiH-a 25. XI. 1943. u Mrkonjić Gradu. BiH ima himnu službenoga naziva „Državna himna BiH“, koja se zove još i „Intermezzo“, čiji tekst još uvijek nije prihvaćen. Valuta je konvertibilna marka koja ima 100 feninga, no u optjecaju su i valute okolnih zemalja (euro, srpski dinar, kuna).



BiH je teritorijalno podijeljena na dva entiteta: Federaciju BiH i Republiku Srpsku te područje Distrikta Brčko. F/BiH dalje se dijeli na 10 županija/kantona: Posavsku, Tuzlansku, Unsko-sansku, Zeničko-dobojsku, Središnjobosansku, Hercegbosansku, Zapadnohercegovačku, Sarajevsku, Bosansko-podrinjsku i Hercegovačko-neretvansku. Na čelu države je tročlano Predsjedništvo u kojemu su trenutačno Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić. Državna skupština ima Zastupnički dom i Dom naroda, kao i Federalna skupština, dok je Narodna skupština RS-a jednodomna, no njezine odluke može preispitivati Vijeće naroda.

Zemljopisac


Post je objavljen 06.12.2017. u 00:20 sati.