Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Henryk Ross

Fotograf Henryk Ross boravio je za vrijeme drugog svjetskog rata, od 1940. do 1944. godine u poljskom gradu Lodzu, odnosno njegovom židovskom getu. Tamo je djelovao kao službani fotograf, gdje je po nalogu nacista snimao identifikacijskie slike za dokumente, te fotografije za nacističke propagandne potrebe.

No osim tih "službenih" fotografija, u tajnosti je, riskirajući život, snimao i svakodnevicu života u getu. To je činio na način da je uvijek sa sobom nosio fotoaparat kojeg je skrivao ispod širokog kaputa, te ga je vadio (ili bolje rečeno "otkrivao") samo na trenutak kako bi okinuo fotografiju onoga što je smatrao da bi trebalo biti zabilježeno fotografijom.

Kada se 1944. godine pročulo da će geto biti likvidiran (a što je značilo transportiranje ljudi iz geta u logore za istrebljenje, poput Auschwitza, Chelmna i sličnih), zakopao je negative, u nadi da će ih kasnije netko pronaći. Nekim čudom je preživio rat, te ih je nakon oslobođenja sam iskopao - dio negativa je nažalost nepovratno uništila vlaga, ali je dio ipak "preživio" (neki u prilično lošem stanju, ali dovoljno očuvani da se razaznaje što je na njima).

Documentation of Atrocities: The Jewish Photographer Henryk Ross

Henryk Ross’s Grim Holocaust Photographs Document Daily Life in the Lodz Ghetto


Post je objavljen 28.11.2017. u 20:21 sati.