Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

GRAD VUKOVAR 2017.


SVAKE GODINE SVE JE U VUKOVARU LJEPŠE!

Oni koji su prošetali obalom rijeke Dunav, kao i ja, prilikom dolaska u Vukovar 18. 11. 2017. na obljetnicu sjećanja na ŽRTVU VUKOVARA mogli su zapaziti svježe uređeni eksterijer, oko dvorca Eltz, koji je oko 100 metara od same obale rijeke Dunav u Vukovaru. Dvorac je već obnovljen sredstvima Razvojne banke vijeća Europe i Republike Hrvatske i plijeni pažnju zbog svoje barokno klasicističke arhitekture radi koje ulazi u red najznačajnijih građevina u kontinentalnoj Hrvatskoj. U dvorcu je Gradski muzej Vukovar koji je 1946. osnovan, a otvoren je 1948. godine.


Gradnja dvorca Eltz započela je 1749. i nekoliko je puta dograđivano lijevo i desno krilo. Gradski muzej Vukovar uselio je u dvorac 1968. godine.Dvorac je bombardiran prvi puta 25. 8. 1991., a tijekom rata u Vukovaru je razoren.

Muzej je osnovao vukovarac po mjestu rođenja prof. dr. Antun Bauer. Bio je on veliki muzejski donator umjetničkih slika, grafika, crteža, skulptura, stilskog naamještaja, oružja i drugih predmeta. Gradski muzej obnavljan je od 2008. do 2011. Otvoren je javnosti 25.1. 2013. povodom održavanja 8. noći muzeja u Hrvatskoj.
Gradski muzej Vukovar ušao je u izbor 49 muzeja iz 24 europske zemlje koliko ih je bilo nominirano za izbor najboljeg europskog muzeja u 2016. godini. Tako je nominiran za nagradu Silletto, EMYA 2016 (European Museum of the Year Award) - Europski muzej godine 2016. a događaj izbora održan je u španjolskom gradu Tolosu. Gradski muzej Vukovar dobitnik je te značajne Europske nagrade za 2016. za uključivanje lokalne zajednice u svoj rad.

Ivana Nadovski muzejska pedagogInja o Gradskom muzeju Vukovar kaže " Muzej ima postav površine tri tisuće 500 metara kvadratnih, što je u obilasku od 1,5 – 2 sata. U prizemlju je uvodni dio povijesti Vukovara, priča o obitelji Eltz, na katu počinje tipični stalni postav, bilo kojeg muzeja u svijetu – što znaći da se kronološki prikazuje povijest Vukovara od posljednjeg ledenog doba do današnjih dana. Na taj način mi prezentiramo naš paleontološku, arheološku, kulturnu povjesnu zbirku etnološku povijenu zbirku te dio o Domovinskom ratu. Ovo je jedna od najreprezentativnijih baroknih građevina u Republici Hrvatskoj, predmeti su originalni, proces dugotrajne restauracije i konzervacije. Vukovar ima muzej gotovo 70 godina."
"Umjetnička djela vraćena RH iz Srbije su dio zbirke Bauer koji je vraćen pred Božić 2001. godine nakon više godina pregovora sa tada Republikom Jugoslavijom, a onda Srbijom. godine. Jedan dio njegove zbirke, kao i drugih zbirki se vode kao nestale . Republika Srbija ništa više od umjetnina službeno ne duguje, ali Hrvatska može samo Interpolom potraživati te umjetnine. I mi smo sa njima kao završili tu priču. Radi se o najvrijednijim umjetninama - slikama," rekla je muzejska pedagoginja Ivana Nadovski.



O Antunu Baueru Muzej ima izložbenu sobu. Osnivač je gradskog muzeja Vukovar 1948. godine kada je službeno započelo javno djelovaanje Antuna Bauera, a osnovao je i Muzejski dokumentacijski centar u Zagrebu, kao i Gliptoteku u Zagrebu koja je danas pri HAZU. On je svojim životom i radom zadužio hrvatsku muzeologiju.


Obnovljena je i kuća Lavoslava Ružičke rođenog u Vukovaru 12.9. 1887., koji je dobio nobelovu nagradu za kemiju 1939. godine, točnije za područje organske kemije. Kuća je obnovljena 2008. godine, a otvorena 2009. Muzej je od 2009. do 2013. bio u kući Lavoslava Ružičke, dok se dvorac obnavljao. Sada u rodnoj kući pokojnog hrvatskog nobelovca, koji je umro Zurihu 1979. djeluje nekoliko Udruga jedan Institutu i dio javne ustanove u kulturi “Hrvatski dom”.



Izašla sam iz dugačke Kolone sjećanja i krenula prema župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova da vidim kako izgleda obnovljena unutrašnjost. Otkako se Sv. misa na Dan sjećanja održava na prostoru Memorijalnog groblja, a ne odlazi se više na SV. misu, kao u početku sjećanja na tragediju Vukovara u župnu crkvu, do crkve dolaze samo oni koje znatiželja ili vjera vuče tamo. A u obnovljenoj crkvi, čiji je toranj obnovljen već 2000. godine sam zatekla Milosrdne sestre Družbe Svetoga Križa iz Đakova i s njima redovničke pripravnice koje su došle u crkvu Sv. Filipa i Jakova pomoliti se za sve poginule i moliti za blagoslov Domovine, kako su rekle. Napomenule su da će dana 9.6. 2018. obilježiti u Đakovu 150 godina odkako je biskup, političar , pisac i mecena Josip Juraj Strossmaayer doveo red Družbe Sv. Križa u Đakovo.




Oltar žalosne Gospe u crkvi Sv. Filipa i Jakova je razbijen u Domovinskom ratu u 6o komada.Oltar je podignut 1918. u spomen na poginule župljane u 1. Svjetskom ratu. Oltar su izradili umjetnici Antonio Alberto Bonaitti i Karlo Borielo talijanski ratni zarobljenici. U Domovinskom ratu 1991. – 1997. srpski agresor je miniranjem potpuno razorio oltar. Od preostalih 60 komada akademski kipa Stjepan Jerković je sastavio sadašnji oltar 2009. godine.


Slika žalosne Gospe prostrijeljena je na 29 mjesta. Sada je obnovljena i čuva se u samostanu . Na oltaru je njena kopija.


Na vodotornju koji građani smatraju simbolom grada Vukovara postavljene su skele i započnje njegova obnova.


Da sam ja NETKO i da se moje mišljenje uvažava, zahtijevala bih od lokalne samouprave grada Vukovara da s ove asvaltirane parcele, na kojoj je donedavno bila tržnica, digne asvalt i da se napravi prekapanje u cilju traženja posmrtnih ostataka hrvatskih poginulih i nestalih vojnih i civilnih žrtava rata. Republika Hrvatska potražuje još 932 osobe čijim posmrtnim ostacima se nigdje ne nalazi trag. Od pada Vukovara 1991. do 1997. Vukovar je bio u vlasti građana srpske nacionalnosti, a građani hrvatske nacionalnosti bili su u izbjeglištvu! Sjećam se svog prvog dolaska u Vukovar 2002. kada je grad još bio vrlo vrlo razrušen, sve je podsječalo na rat na svakom koraku, ali je upravo ova parcela tržnice bila asvaltirana. Čudila sam se - zašto to i da li taj asvalt nešto skriva?!

Sve gornje fotografije snimljene su 18.11. 2017.
Fotke snimila Margareta Zouhar Zec.
Tekst Margareta Zouhar Zec









Post je objavljen 27.11.2017. u 13:39 sati.