Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Smeće…

Panika u mainstream medijima svih profila: uskoro stupa na snagu zakon o sortiranju otpada. Naravno po direktivni EU a suprotno navikama mnogih u Lijepoj našoj. Najavljuju se velike novčane kazne (možda s vremenom i zatvorske ?) za one koji se neće povinuti zakonu. Bit će gusto, bit će problema!
No pustimo sad direktive, zakone i kazne 'institucijama', to im je posao i za to ih plaćamo premda su često neefikasne.

Spremajući danas, kao što to i inače radim, vreće sa smećem da ih odnesem u zajedničku prostoriju gdje nam stoje kante sklepah ovaj stih:

Smeće, smeće, smeće.
Njega nitko neće,
ali svi ga prave,
doći će nam glave.


Stihoklepajući ove retke, dosjetih se: pa to bi mogao biti aktualni post. To je bilo dovoljno da misli krenu i evo što, uz ovaj pjesmuljak, smislih.


Ovako izgleda moj 'paket'. Lijevo na slici je vrećica s papirima, desno veća plava vreća s otpadom kojeg ću u podrumu sortirati, a u sredini vrećica s bio otpadom. Povremeno se skupi i opći komunalni otpad pa on čini četvrtu vreću koja je ovaj put izostala.

Uzimam vreće, odlazim dizalom u podrum gdje me čeka uredna i čista prostorija s nizom artefakata za odlaganje smeća.


Artefakti oli ti kante za komunalni/opći otpad i za bio otpad (dvije smeđe kante) poredali se kao vojnici.


E, sad dolazi ono glavno: sortiranje ostalog otpada iz velike plave vreće. Za to su postavljene vreće u koje se, s lijeva na desno, odlaže otpad kako slijedi:
tetreapak ambalaža, staklena ambalaža, metalna ambalaža, papirni otpad i konačno najzastupljeniji plastični.


U ovaj dio prostorije ostavlja se kabasti otpad kojeg marljivi djelatnici Čakoma, gradskog komunalnog poduzeća, odvoze na poziv predstavnika stanara kad se otpada dovoljno nakupi.


Stanovnici Međimurja mogu na odlagalištu otpada u Čakomu besplatno dobiti kompost (informacija objavljena na internetu još 13.3.2015.).

P.S.
Evo tako se to radi u Čakovcu i Međimurju. I to godinama. I da ne zaboravim, mjesečna rata za odvoz smeća za nas umirovljenike je 36 kunića. Možda bi g. Bandić i zagrebačko komunalno poduzeće mogle doći na poduku u Čakovec.
Nije ni čudo onda da mnogi Međimurje ne svrstavaju u Hrvatsku pa kažu da je Hrvatska od Drave do Jadrana.


Post je objavljen 21.11.2017. u 16:25 sati.