Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotografski "pissing contest"

Pissing contest (engl. natjecanje u pišanju/uriniranju) je pogrdni naziv koji se koristi za označavanje bilo kakvog oblika uzaludnog, apsurdnog i besmislenog nadmetanja ili nadmudrivanja, oko totalno trivijalnih ili nevažnih stvari.

Uglavnom se događa u situacijama kada se potpuno istu stvar može dobiti na više načina, a nađe se netko tko (uglavnom više iz egotriperskih poriva nego praktičnih ili činjeničnih razloga) tvrdi da je među više način samo jedan (uglavnom njegov) način "najbolji" ili "najispravniji"...

Npr. kada se potegne diskusija o načinu snimanja, pa netko tvrdi da je jedan način snimanja (onaj na koji on snima) "bolji" ili "ispravniji" od nekog drugog načina snimanja, iako se i jednim i drugim načinom snimanja dobije potpuno ista stvar - fotografija.

Ili npr. kada se potegne diskusija o programima za obrađivanje digitalnih fotografija, pa netko tvrdi kako je program za obradu slika "A" (kojeg naravno on koristi) daleko bolji od programa za obradu slika "B". Iako, realno, i jedan i drugi program omogućavaju potpuno istu stvar - obradu snimljene fotografije.

Ili npr. kada se diskutira o nabavci novog objektiva/aparata, pa netko tvrdi da je npr. novija verzija objektiva/aparata X (koju on ima) bolja od starije verzije objektiva/aparata X (koju ima netko drugi), iako se, kada bi se međusobno uspoređivalo snimke snimljene jednim i drugim objektivom/aparatom, zapravo uopće ne bi moglo razlučiti kojim je objektivom/aparataom koja slika snimljena.

I tako uglavnom u svim sličnim situacijama gdje je poanta prvenstveno u dobivenom rezultatu (u ovom slučaju fotografiji), a ne u procesu dobivanja rezultata...

Post je objavljen 09.11.2017. u 00:01 sati.