Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Babe-kamere

ili: "Što će nama videonadzor?..."

Uvođenje videonadzora uvijek izaziva velike polemike, prvenstveno što se, na sam spomen uvođenja videonadzora, prvo javjaju oni koji se tome protive i kao glavni razlog navode "privatnost". (Uglavnom su to žešći paranoici koji su uvjereni da ih netko prati i brižno evidentira svako njihovo kretanje pomoću videonadzora, ili da im se zbog videonadzora događaju loše stvari.) Naime, ako se radi o nadzoru javne površine (npr nogostupa ili parkirališta ispred zgrade), tu privatnosti nema. Druga stvar je nadzor nekakvih zatvorenih zajedničkih prostorija (prolaza, haustora isl) gdje je potrebno prikupiti potpise svih stanara. Uz to, videokamere nisu u stanju spriječiti zločine, ali mogu olakšati njihovo rasvjetljavanje, odnosno prikazati što se točno kako i kada dogodilo.

Inače, je kod nas jako rasprostranjena pojava da razni besposličari i "babe" glume nadzorne kamere, i te besposlene "babe" koje uglavnom većinu dana vise po prozorima, kafićima i u parkovima "sve vide" i "sve znaju", kada treba nešto konkretno poduzmati - ne poduzimaju ništa. S jedne strane imaju potrebu opsesivno voditi brigu o tome što drugi rade, gdje rade, tko radi, i čuditi se kao pura fekaliji svemu što im ili nije po volji ili im nije jasno, te i razglabati i pametovati o tome na kilometre, bilo uživo, bilo na društvenim mrežama, i su čak na račun toga kadri (u maniri samozvanih redara) gnjaviti ljude radi sasvim beznačajnih, banalnih, svakodnevnih, uobičajenih i/ili nimalo nezakonitih stvari. S druge strane, kada se dogodi neki stvarno veliki problem ili kritična situacija do mjere da se možda nekome radi i o glavi, i kada treba nešto konkretno poduzeti, npr. zvati određenu instituciju (hitnu, policiju, službu za održavanje cesta, GSS-a ili koga već..), onda se uglavnom "ne bi htjeli mješati" ili se pravdaju da "to nije njihov posao, već posao [ubaci ime institucije po potrebi]"...

Karikirano, događa se da čitavo susjedstvo zna kada nekome dođe ljubavnik/ca, ali kada se dogodi da nekome provale u stan ili ukradu auto "ništa nisu vidjeli ni čuli".

Post je objavljen 29.10.2017. u 11:11 sati.